Maartenklaas of Sintermaarten?

Onze Sint-Maarten is boerenbedrog

Sint-Maarten en Zwarte Piet, hier klopt iets niet

Er blijft er iets bij me knagen, tenzij Sinterklaas en Sint-Maarten alsnog Jekyll en Hyde zijn, twee in één.

Sint-Maarten, alias Martinus van Tours, scheurt of snijdt zijn soldatenmantel aan stukken om een lap aan een bedelaar te geven. Sinterklaas, Sint-Nikolaas uit Klein-Azië redt kinderen, belandt in Spanje. Twee totaal verschillende personen.

File:Martin-Tours.jpg

Icoon St. Martinus

In Aalst trekt de zaterdag voor 11 november en op deze dag zelf een figuur door de straten die zich geheel als een Sinterklaas tooit, in het gezelschap vertoeft van een Zwarte Piet en bovendien nog welwillend luistert naar Sinterklaasliedjes die voor de gelegenheid aangepast worden met het schrappen van ‘sinterklaas’ en het vervangen van deze aanspreking door  ‘Sint-Maarten’.

Aalst voert een Sint-Maarten op die een kloon is van Sinterklaas. Je reinste overlapping. Een  aanfluiting van de geschiedenis. Een kromtrekking  van jewelste, zeg maar boerenbedrog.

In Beveren-Waas brengen ze nog enig respect op. Sint-Maarten trekt er te paard én als Romeinse soldaat uitgedost door de straten. Een Zwarte Piet hebben ze er niet van doen.

‘t Is of Sint-Maarten, of Sinterklaas. Wie wil er nu een Maartenklaas of een Sintermaarten? Wat een halfslachtig gedoe. ‘t Lijkt alsof de regering er de hand in heeft.

Laat de hele Zwarte Piet-discussie aan Aalst voorbijgaan en geef Etienne Libaut – straks aan zijn veertigste jaargang toe als roetpiet – zijn volledige piet-loopbaanpensioen.

En geeft vooral Sint-Maarten waarop ie recht heeft: twintig procent van de mediabelangstelling voor Sinterklaas. Voor wanneer – éénmaal om de vijf jaar – een intocht van Sint-Maarten op televisie?

Sint-Maarten is helemaal geen kneusje, geen namaak, geen ersatz, geen mindere god dan Sinterklaas. Aalst, Lede, Erpe, Erondegem, maar evenzeer Ieper, Poperinge, Geluwe, Beselare, Koekelare, Ichtegem, Hombeek bij Mechelen, Moerzeke, Beveren-Waas, Sint-Gillis-Dendermonde, Lebbeke, Opwijk, Zele,… houden het op Sint-Maarten. In Wervik delen Maarten en Klaas het territorium. Veurne heeft een Nicolaaskerk, maar viert toch ook Sint-Maarten. En hij is ook present in Frans-Vlaanderen, in vele delen van Nederland, tot in Friesland toe. Daar overstijgt Sint-Maarten de aloude scheidingslijn tussen katholieken en protestanten. Zijn religieuze achtergrond is ie kwijt. Utrecht is een Sint-Maartensstad.

Sint-Maarten duikt ook in Duitsland en Oostenrijk op.

De wijze waarop hij gevierd wordt is regionaal sterk verschillend. Vreugdevuren wisselen af met van deur tot deur gaan zingen, met lichtjes in uitgeholde bieten of met het zegenen op zijn naamdag 11 november van de nieuwe wijn in het oosten van Oostenrijk.

Geef Sint-Maarten waarop hij recht heeft: het delen van bezit, of Sint-Maarten als een feestdag voor kinderen. Eerder was Sint-Maarten de vriend van arme kinderen. Werkloos zal Sint-Maarten in Aalst nog niet zo rap worden.

Johan Velghe, voorzitter Daensfonds

Aalstnieuws

 

 

suikerfeest

8 gedachten over “Maartenklaas of Sintermaarten?

  1. In de streek van Gavere was Sint Maarten na de oorlog nog gewoon Sint Maarten en had niets met Sinterklaas te maken. De commercie heeft voor die verwarring gezorgd.

  2. Ik kan U enkel maar bijtreden: Sint Maarten bestaat al zó lang, en vooral voor Ieper met de Sint Maartens kathedraal, is hij héél toepasselijk!
    Toen ik nog een heel klein meisje was, toen bracht hij mij al een popje met een met zagemeel gevuld buikje en het had bruine oogjes.
    Idem voor m’n zus, maar háár popje had blauwe oogjes, en nieuwsgierig als ik was en nog ben, wou ik toch zó graag weten wat in dat buikje te vinden was, en zette meteen de schaar in het buikje van het popje van…m’n zus: grote constrantie bij haar, maar ik wíst…;o)

    Sint Maarten is een legende die moet blijven bestaan, we sneden dan van bieten een lantaarn,nu zie je die praktisvh niet meer opdat de mensen ‘ er geen tijd voor hebben…) en die wapperden kaarslichtjes binnenin idie betene waz zo mooi en betovered.
    Ze moeten onze tradities laten bestaan, wat kunnen wij onze kleinkinderen verlekken als die inens zou verdewene zijn?!

  3. Sorry….
    Even tikfouten verbeteren, dit was al weg voor ik het herlezen had:

    Sint Maarten is een legende die moet blijven bestaan, we sneden dan van bieten een lantaarn! Nu zie je die praktisch niet meer omdat de mensen ‘ er geen tijd voor hebben…) en die wapperende kaarslichtjes binnenin die bieten waren zo mooi en betoverend.
    Ze moeten onze tradities laten bestaan, wat kunnen wij onze kleinkinderen vertellen als die ineens zou verdwenen zijn?!

  4. Helemaal juist. Zo zijn er nog kanttekeningen te maken. Kinderen zingen “zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan…” terwijl Sinterklaas of Sint-Maarten in Spanje totaal onbekend is. Daar wordt het feest van Driekoningen gevierd om de kinderen snoep en cadeautjes te geven.
    Opwaardering voor Sint-Maarten dus : Op 11 november hebben de kinderen vrijaf en kunnen ze meteen hun nieuwe speelgoed uittesten wat niet altijd het geval is op 6 december.
    Er was wel een grote spelbreker : Als lagere-school-kind “moesten” wij op 11 november in de voormiddag naar het monument van de onbekende soldaat…3-kleurige vlaggetjes zwaaien en luisteren naar de speeches.
    Waar kinderen al niet goed voor zijn.

    • Als kind, en niet beter wetend, stond ik ook tussen de rij schoolkinderen die met vlaggetjess stonden te zwaaien toen de koning en z’n gemalin onze stad eens kwamen bezoeken. WAT EEN EER!!!
      Toen heerste een soort van adoratie voor het koningshuis, dat gelukkig bíjna 360 ° gekanteld is, buiten enkele simpelaars die niet beseffen dat hun kaas van hun brood wordt gepikt door heel dit santekraam!!

  5. Beste Ludo,
    Dat de commercie voor de verwarring gezorgd heeft is een bijkomend feit.
    Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar, Pasen, *Moederdag, Vaderdag, Valentijn, secretaresse dag. Er zal altijd wel iemand zijn die een kapstokje vind om zijn commercie aan op te hangen. Het voornaamste is nu dat gasten zoals de VN en ook drukkingsgroepen/personen dichter bij huis hun gore poten van al onze tradities afhouden. Hoe plaatselijk die ook moge zijn. Ik gun ieder zijn Sint, Heilige, of zalige. En in deze barre tijden kan de commercie wel een steuntje gebruiken
    * Ter vergelijking, in Antwerpen viert men Moederdag op 15 augustus. In de rest van dit onland ergens in mei. Ieder diertje zijn pleziertje.

  6. Vandaag ben ik gezakt voor mijn examen biologie.

    De leraar vroeg me wat je meestal aantreft in cellen.

    Blijkbaar is “Marokkanen” en “Turken” niet het juiste antwoord .

    Ik was nochtans voor bijna honderd procent zeker…

Reacties zijn gesloten.