Lap, weer een illusie minder.

Het dagdromen van een sprookjeswereld is ook in het politiek-correcte vizier van de scherpslijpers terecht gekomen.  U gelooft het niet: het sprookjespark, de Efteling, is racistisch.  Hoe dikwijls wij er in de loop der jaren geweest zijn weten we niet meer, maar we hebben nooit iets van die strekking ondervonden.

Journaliste Gisela Williams, werkzaam voor Wall Street Journal,  schrijft in haar reisverslag dat ze zich kostelijk heeft vermaakt in het pretpark, maar maakt aan het einde nog een kritische kanttekening. Ze merkt fijntjes op dat de theekopjesattractie Monsieur Cannibale een racistische verwijzing bevat naar het koloniale verleden van Nederland. Williams omschrijft het kannibalenthema, waar de attractie letterlijk om draait, als een stap terug in de tijd (“racist throwback”).  Ze spreekt schande van de manier waarop ‘mensen met een donkere huid’ door De Efteling afgebeeld worden.  Vooral dan de figuur waar de attractie om draait: Monsieur Cannibale.

De Efteling ging in het verweer, door te stellen dat je je niet zo moet blindstaren op de huidskleur van één poppetje:

    “Wij denken dus ook niet dat alle stiefmoeders slechte mensen zijn, zoals bij Sneeuwwitje, of dat alle mensen met obesitas veel papier eten, zoals Holle Bolle Gijs.”

We vragen ons af door welk politiek-correcte beest de meeste journalisten gebeten werden.  Wat volgt?  Bobbejaanland met een racismeklacht van de Indianen  oorspronkelijke Amerikanen?  Bovendien heeft die journaliste haar werk niet goed gedaan.  Wij zijn behoorlijk in ons wiek geschoten bij: “Of the 28 fairy tales depicted in Efteling, 15 are from the Brothers Grimm ; the others are from Hans Christian Andersen and more obscure sources.”  Dat ze het sprookje, de Indische Waterlelies,  van onze geliefde oud-ex–annex-weduwe-koningin Fabiola een obscure bron noemt, dat pikken wij niet.

Bron: zowat alle verontwaardigde Nederlandse kranten

3 gedachten over “Lap, weer een illusie minder.

  1. Het woordje racist is geweldig populair aan het worden en dat heeft zo zijn voordelen . Ik vraag me af , Een blank jong koppeltje waarvan het vrouwtje een slippertje op haar geweten heeft met een neger . Bij de geboorte ziet de echtgenoot tot zijn grote verbazing dat hij zogezegd vader is geworden van een neger. Hij kan zoiets niet aanvaarden , wordt woedend en maakt van zijne tak. Is hij nu een racist of niet ?

    • Rene,
      Vroeger was daar toch een mopje over. Het antwoord was, het kindje wassen met OMO. Waarom met OMO? Ah ja, OMO wast 2 maal zo wit.

  2. Het is meer dan 30 jaar geleden dat ik nog in De Efteling was. Jaarlijks maken wij een familie uitstap naar eender waar, een gezellig gebeuren altijd. Dit jaar staat De Efteling op het programma op 10 mei. Deze racistische attractie gaan we ZEKER bezoeken, en uitgebreid ter plaatse een luidruchtige ( maar beschaafde ) analyse van maken.

Reacties zijn gesloten.