Lama’s gaan op pensioen

Ze sleepten de bagage van soldaten, dienden als bescherming en bleven zelfs onder beschieting rustig: de lama’s van het Israëlisch leger. Maar nu mogen ze beschikken en hopelijk een diereigen bestaan leiden. Ze worden immers vervangen door robots.
Het leger hoopt zo te besparen. Een robot moet niet gevoed, niet medisch gevolgd en verzorgd worden, geen hoeven gekapt. Bovendien draagt zo’n robot lasten tot 500 kg, terwijl de lama’s slechts enkele tientallen kg konden vervoeren. De robots zouden ook gewonde soldaten uit de schietlijn kunnen evacueren.

De plannen voor een lama-alternatief circuleren al langer, maar pas nu werden details bekend gemaakt. De robots zullen – zoals de lama’s – voorlopig onbewapend ingezet worden.

Lama’s maken geruime tijd deel uit van de IDF (Israëlisch leger) en verdienden hun strepen al in 2006 tijdens de Libanonoorlog. Ze zijn sterk en taai, maar de laatste tijd kregen ze kritiek omdat ze een snelle verplaatsing van de soldaten zouden in de weg staan. Nochtans heeft het IDF een grote bewondering voor de dieren. Ze werden speciaal voor de militaire dienst getraind, zijn tredzeker in onherbergzame streken, stoïcijns rustig, onopvallend, zelfs als ze onder vuur liggen. Ze verwarmen de soldaten bij een inzet met koelere temperaturen en beschermen hen tegen warmtegevoelige camera’s van de vijand.
Lama’s zijn niet de énige dieren van het IDF: ook honden, schapen en antilopen worden ingezet. Naar verluidt zou het leger nu afstand doen van alle dieren, met uitzondering van de honden.

Haaretz

1 gedachte op “Lama’s gaan op pensioen

  1. Goed nieuws voor de lama’s dus, de jongens en meisjes van Gaia zullen tevreden zijn mag ik hopen.

Reacties zijn gesloten.