Koud en warm blazen

Jan Jambon laat aan de grens met Frankrijk extra politie-agenten patrouilleren om landverhuizers uit Calais tegen te houden.   Maar aan de kust mag wel een infobalie voor ‘vluchtelingen’ hulp verstrekken.  Stefaan Sintobin legt de vinger op de wonde:

Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) vroeg minister Vandeurzen woensdag in het Vlaams Parlement om het infopunt voor illegalen dat het regionale CAW had opgestart te sluiten.

De situatie is gekend. De kust en Zeebrugge in het bijzonder worden geconfronteerd met een aanwas van illegalen die een poging willen ondernemen om naar Engeland te geraken. Het betreft voornamelijk Afghaanse jonge mannen van 18 tot 35 jaar die rondhangen, in de duinen slapen, omheiningen in de haven doorknippen en op die manier schade en overlast veroorzaken. Enkele dagen geleden richtten de Dokters van de Wereld in samenwerking met het CAW Noord-West-Vlaanderen in Zeebrugge een zorg- en infopunt op voor de aanwezige illegalen. Dokters van de Wereld zou de illegalen medisch bijstaan, het CAW informatief en juridisch.

Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) vroeg minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) in het Vlaams Parlement wat hij zou doen aan de situatie, aangezien gevreesd kan worden dat een dergelijk infopunt een aanzuigeffect zal teweegbrengen op nieuwe illegalen. CAW krijgt bovendien veel geld van de Vlaamse overheid. De welzijnsminister antwoordde ons parlementslid echter dat “de hulpverlening aan mensen met een illegaal verblijfsstatuut een taak is van het CAW”, maar gaf toe dat het niet goed is dat een CAW die opdracht invult zonder goed overleg met de lokale besturen. “Wij willen hen helpen om een goed vergelijk te vinden waarbij zij hun opdracht kunnen uitvoeren in goed overleg met de lokale en provinciale autoriteiten”, zei de minister.

Ons parlementslid was allerminst tevreden met het antwoord van de minister. Hij antwoordde: “Het gaat niet om de opvang van asielzoekers, maar het gaat om illegalen. Als u niet wilt dat er in Zeebrugge een aanzuigeffect wordt gecreëerd dan moet u hier niet komen zeggen dat we die mensen moeten opvangen en illegaliteit moeten legaliseren.” Stefaan Sintobin vroeg de minister het infopunt op te doeken. Hij vroeg de minister bovendien op tafel te kloppen bij federaal minister van Binnenlandse zaken Jambon en staatssecretaris voor Immigratie Theo Francken om een efficiënt uitwijzingsbeleid te organiseren.