Komt er een oktober-verrassing?

Volgens Wikipedia is dat een plotse wending die optreedt enkele weken voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van begin november. Zo lekte in oktober 1980 uit dat er een akkoord in de maak was voor de vrijlating van de Amerikaanse gijzelaars. Dat was door niet officiële kanalen tot stand gebracht en heeft de grote overwinning van Reagan zeker beïnvloed.

Volgens Amerikaanse media zou de surprise dit jaar een grote kernproef van Noord-Korea kunnen zijn. De eerste proef in zeven jaar en nu met Russische technologie… 

Witte konijnen

Er kan nog veel gebeuren tussen nu en eind oktober. Dan hebben we het niet over een mogelijke vervanging van Biden en de witte konijnen die dan te voorschijn zullen komen.

Er is meer aan de hand dan dat. Waarom worden de Franse en Britse verkiezingen op een drafje afgehandeld in het begin van de zomervakantie? Vermoeden ze dat er in de herfst zware crisissituaties kunnen zijn die volmachten noodzakelijk zullen maken? De “nieuwe” leiders zullen dan volgens de EU-NAVO-crisisdraaiboeken functioneren en kunnen bij mislukking later zonder probleem gedumpt worden.

Dichter en dichter bij de afgrond

Orban (Hongarije) en Vucic (Servië) vertellen al maanden dat er in Brussel bij de NAVO-EU een ware oorlogsstemming heerst. Vucic is geen lid maar kent de Brusselse wandelgangen na jarenlange onderhandelingen over Kosovo. Zie een fragment van een lang interview:

“We raken dichter en dichter bij de afgrond../…/. De VS en NAVO kunnen niet aanvaarden dat Rusland wint./…/  Ze zeggen er niet bij hoeveel burgers ze bereid zijn te offeren… Twee miljoen, vijf miljoen?” In het lange interview van half juni dat niet meer in zijn geheel terug te vinden is, spreekt Vucic heel duidelijk over een kritieke periode van een drie maanden.

Wat kan er in die drie maanden (tot eind september) allemaal gebeuren dat de NAVO rechtstreeks zou tussenkomen? De totale instorting van het Oekraïense leger in Donbas? Dat is al weken bezig. Maar dat betreft (samen met de Kherson en Zaporizje provincies) enkel het uiterste oosten van het land (20% van het grondgebied, Krim niet meegerekend).

Er moet meer zijn dat de NAVO vreest. Vrezen ze dat de Russen Kharkiv helemaal afsluiten, doordringen tot tegenover Dnipro (centraal-oostelijk) of Odessa (zuidelijk)? Dat is nog een kwestie van ettelijke maanden met het huidige Russische tempo… Waarom pinnen ze zich vast op drie maanden?

Het heeft zeker te maken met het beïnvloeden van de presidentsverkiezingen door een plotse wending. Een “oktober verrassing”. Maar welke?

Een vuile bom?

Al ruim een jaar beschuldigen de beide kanten mekaar ervan een “vuile bom” te willen gebruiken.

Het is niet eenvoudig om die samen te stellen, er is extreme bescherming van kledij en extreme beveiliging van transporten nodig. Oekraïne heeft zeker kernafval genoeg van de drie kerncentrales die het controleert en voldoende chemisch en biologisch afval van fabrieken en bioresearchlabo’s. Daarmee kan er theoretisch een bom gemaakt worden. De speciale troepen (Azov, Aidar..) nemen het niet nauw met veiligheidsvereisten voor transport en worden door de gewone politie niet gecontroleerd. Maar wat zouden ze met zo’n bom kunnen doen?

De Britten waarschuwen

Andrew Bridgen (ex-Conservatieve Partij) zetelde als onafhankelijke in het Britse Lagerhuis. Hier is een interview:

De kernpassage vindt u in de X-tweet aangehaald in Hier is hoe de NAVO en het Westen van plan zijn om WO III te ontketenen – Frontnieuws

Hij zegt daar vlakaf dat de analisten van de spionagediensten die hij tegenkwam, het er in het voorjaar voortdurend over hadden dat er een “nucleaire ontploffing” komt in een Europese stad, een “vuile bom” misschien.

Een valse vlag? Een valse vlag is een aanval die één kant uitvoert maar aan de andere kant toeschrijft. Het is weinig waarschijnlijk dat de Oekraïense speciale troepen een “vuile bom” op hun eigen land zouden gooien, omdat ze er in Oost- en Centraal Oekraïne door partizanen oplettend bespioneerd worden.

Wat als er echter vanuit West-Oekraïne een vuile bom op een grensstad in een EU-land geschoten wordt (Roemenië, Polen…)? Dan kan Rusland en desnoods Wit-Rusland geblameerd worden en artikel 5 van de NAVO worden ingeroepen. Allen voor één, één voor allen!

De NAVO-EU en de VS mogen niet verliezen

De VS en de NAVO-bondgenoten vluchten weg uit Kaboel op 15 augustus 2021.

De VS en de NAVO verloren na achttien jaar van de taliban in Afghanistan. Dat is al bijna vergeten. Maar tegenover Rusland mogen ze in Oekraïne niet verliezen. Dat zou voor de EU-NAVO een wereldwijde vernedering zijn. Ze hebben in 2021-2022 volledig verkeerde inschattingen gemaakt, de Russische economie zou in een paar weken door de knieën gaan, de Russen hadden geen chips genoeg voor hun militaire productie enz. Ze zetten niettemin hun zelfde gokspel verder en verhogen telkens de inzet (“to double down” in goktermen).

Ze mogen niet verliezen. Daarom moeten ze telkens escaleren. Nu zijn het langeafstandsraketten geschoten vanuit Oekraïne, gericht door NAVO-technici en aangestuurd door NAVO-satellietintel. Die “mogen” nu doelen diep in Rusland raken. De Russen hebben buitgemaakte raketten echter kunnen analyseren en halen de meeste nu uit de lucht. Een verdere escalatie dan? Een “vuile bom” op een EU-stad om artikel 5 uit te lokken?

Tenax

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeven + vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.