Koken in geval van nood

In Duitsland heeft men blijkbaar de oorlogsjaren nog goed in herinnering. Het BBK, het Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe*, vroeg de bevolking in 2021 om recepten voor maaltijdbereidingen zonder dat er energie voor nodig is.

Intussen werd een boek over dit thema uitgegeven, echter zonder dat er rekening gehouden werd met een normale burgerkeuken. Zoals bv. een schapen- of geitenbok aan een ronddraaiend spies boven een vuurtje (hout? kolen?).

Intussen heeft de bevolking het begrepen: een zgn. blackout, een algemene stroomuitval, behoort tot de mogelijkheden. Tenslotte is de keuze tussen veroorloofde elektriciteitscentrales uiterst beperkt, om niet te zeggen: onbestaande. Kernenergie is taboe. Gas komt grotendeels uit Rusland en zou de solidariteit met Oekraïne in het gedrang brengen. De bevolking zelf wil liever van de kolencentrales vanaf: nog meer dorpen die moeten verdwijnen voor de bovengrondse mijnen met sterk vervuilende bruinkool… en dat met Groene klimaattovenaars in de regering… Hout? Worden er nog niet genoeg bomen omgekapt om er windmolens te plaatsen? Zonnekracht? Waterkracht? Knijpkatten?

Dan maar teruggrijpen naar oma’s kookboek – bv. het koken van rijst… slechts tot aan het kookpunt brengen, vervolgens warmtebron uitschakelen en kookpot wikkelen in een donsdekbed. Zo deed men dat tijdens WOII. Of dit kookrecept in het nieuwe kookboek vermeld wordt, weten we niet; in elk geval is het de bedoeling dat de bevolking leert koken zonder dat energiebronnen eraan te pas komen.

Afgezien van de te verwachten avontuurlijke kookkunsten stelt zich de vraag wie of wat aan de basis lag van deze wijze blik in de toekomst. Nog steeds komt er stroom uit het stopcontact, de energie werd met de hulp van de technische knobbel der Groenen in het net opgeslagen en het water loopt nog steeds uit de kraan.

A propos: Groene knobbel. Onderschat die niet. De Groenen hebben een nieuw woord én een nieuwe toepassing van gefaseerd elektriciteitsverbruik uitgevonden: “Magerstrom”… in het Nederlands klinkt het quasi hetzelfde. Men zou het begrip ook “dieetstroom” kunnen noemen. Volgens een klimaatsleutel zou de elektriciteitslevering gewoon doorgaan of uitgeschakeld kunnen worden. Niet alleen is een klimaatsleutel daarbij maatgevend maar ook het democratisch gehalte der verbruikers. De kiezers van democratische partijen zouden bij voorkeur stroom kunnen toebedeeld krijgen; de andere zes miljoen zouden dan op minder geliefde uren mogen, resp. kunnen, koken, wassen en douchen: bv. ergens tussen de onchristelijke uren 02.00 en 04.00 uur. De volgende generatie slimme elektriciteitsmeters kunnen immers. niet alleen vanuit de poco elektro-regie-Kommandaturen gelezen worden, maar ook naar wens aan- en uitgeschakeld worden.

Als… we herhalen… als… telkens als er een bepaalde vrees geuit wordt door de overheid via hun geliefde mediakanalen, dan is men best op zijn hoede. Wat in een vroeger leven – pre-Nord Stream 2-sabotage – afgedaan werd als een complottheorie, schijnt nu werkelijkheid te kunnen worden. Wie nog een temperatuur van 20° C (of meer) binnenhuis kan noteren, mag volgende winter rekenen met stasirecruten die onaangemeld, op elk moment van de dag en de nacht, uw woning mogen betreden om vast te stellen of u wel voldoet aan de gewenste burgertrouw. Vertrouw uw buren niet meer. Indien zij u achter het raam zien zitten, zonder een warme anorak, muts en sjaal, dan zullen zij niet aarzelen dit aan de “bevoegde autoriteiten” te melden. In ruil zouden zij dan aanspraak kunnen maken op bv. een tegoedbon voor een half uur extra stroom tijdens de piekuren.

Als volgzame, plichtgetrouwe burger, zit men binnenkort in een koude keuken, in donkere woningen en zonder stromend water. Hoe men dan de gsm’s e.d. overbodige luxe-mediaverspreiders moet opladen is een ander probleem. Chaos alom. Paniek bij de jeugd. Wat te doen met hun vrije tijd zonder pc, zonder computerspelletjes, zonder hun gsm? En zonder televisie? Hoewel… menigeen kan het ook als positief ervaren vrijgesteld te worden van regeringsmededelingen… En koken zonder energiebron: er is niets mis met een slaatje. En bovendien zou het naar verluidt gezond zijn. Maar hoe moet het dan als je in een appartementsgebouw op de 3de, 4de… verdieping woont… zonder een lift? Of beter: met een tot stilstand gedwongen lift wegens gebrek aan elektriciteit. Met zware boodschappentassen, aardappelen, dranken e.d…. Hierbij kan u echter op het fitnessabonnement besparen.

Notfallkochbuch.

*Overheidsinstelling voor de bescherming van de bevolking en hulp bij catastrofen… De Duitsers zijn ware taalkunstenaars in het verzinnen van titels en functies…

***