Kan een smartphone de vliegtuigbesturing overnemen?

Luchtvaart veiligheidsexperten waarschuwen voor mogelijke veiligheidshiaten in vliegtuigen.  Vooral vliegtuigen, waarin internetverbinding mogelijk is, zouden bedreigd kunnen zijn.  In één geval was het zelfs mogelijk de navigatie van een jet door een smartphone te laten overnemen.

Het geval van de mysterieuze verdwijning van de vlucht MH370 krijgt een extra dimensie.  In een rapport van de US Government Accountability Office (GAO) wordt geklaagd dat de veiligheidssystemen van vliegtuigen niet voldoende tegen cyberaanvallen beveiligd zijn.  In het ergste geval zouden hackers de controle over een vliegtuig kunnen overnemen.

Dit geldt vooral voor vliegtuigen waarin internet via wifi mogelijk is.  De boordelektronica is weliswaar door een firewall van het internet gescheiden, maar dit is geen onmogelijk hindernis voor vindingrijke IT-experten om de besturingselektronica te kraken.  De overname zou door een passagier kunnen gebeuren, maar het rapport vindt het gebruik van smartphones en tablets in de cockpit evenzeer een mogelijk gevaar.  Indien aanvallers de mobiele apparaten misbruiken, kunnen die de besturingselektronica beïnvloeden.

Als het vliegtuig een internetverbinding heeft, dan zou zelfs een afstandsbediening vanop de grond mogelijk zijn.

Op dit ogenblik werd nog geen vliegtuig via de b.g. inbraakmogelijkheid aangevallen.  Helemaal ondenkbaar zijn dergelijke aanvallen echter niet, want in 2013 is een veiligheidsagent met een smartphone erin geslaagd de controle over het navigatiesysteem over te nemen en  in contact te staan met de vliegleiding.  Deze veiligheidstekortkoming in het navigatiesysteem werd naar verluidt nadien opgelost.

Ongeveer een jaar later verdween MH370 onder tot op heden onopgeloste omstandigheden.
De Malaysia-Airlines-vlucht MH370 verdween op 8 maart 2014 om 01:21u plaatselijke tijd uit de controleruimte van de vliegleiders. Sindsdien is het vliegtuig vermist.

Nadat de overheid initieel van een vliegtuigcrash in de Golf van Thailand uitgegaan was, werd in de loop van de volgende dagen bekend dat het vliegtuig blijkbaar de koers gewijzigd had en tot zeven uur na de verdwijning uit de burgerlijke luchtruimcontrole automatische signalen aan een satelliet gezonden had, tot er een einde aan kwam in de zuidelijke Indische Oceaan.
Het vliegtuig werd blijkbaar opzettelijk van de koers gebracht en de communicatiesystemen uitgeschakeld.  Ondanks de duurste zoekactie in de geschiedenis van de luchtvaart werden tot op heden noch de zwarte doos noch wrakstukken gevonden.

Ter illustratie dat e.e.a. tot de mogelijkheden behoort:

Een Airbus A310 werd via Bluetooth gehackt en vanop afstand bestuurd.

Een computerfreak uit München is er al januari 2003 in geslaagd zich met zijn notebook via een PCMCIA-Bluetooth-kaart toegang te verschaffen tot een Airbus 310. Hij vertrok in München naar een firma in Hamburg, die Bluetooth producten aanbood, om daar de door hem ontwikkelde (toen nieuwe) Bluetooth 1.2 met een gegevensoverdracht van 1 Mbit/s voor te stellen.

https://i0.wp.com/www.heise.de/ct/schlagseite/2003/1/gross.jpg?resize=198%2C257Bij het bereiken van de vlieghoogte haalde de jonge programmeur zijn notebook te voorschijn om zich nogmaals te overtuigen van de goede werking van zijn nieuw product.  En toen begon de heibel.  De pc startte een wereldberoemd berucht Amerikaans besturingssysteem en bevond zich plotseling in de hardware-autoconfiguratie omdat een nieuw hardware-apparaat gevonden werd: de Airbus A310.
Hij kreeg de vraag van het besturingssysteem: ‘Moet de auto-configuratie gestart worden?

MMNewsAufgewachter

FT

2 gedachten over “Kan een smartphone de vliegtuigbesturing overnemen?

  1. Zou wel handig zijn voor slachtoffers van nieuwe vliegroutes…

Reacties zijn gesloten.