Kafka regisseert de gaspijpleidingen

Ga er even bij zitten. Neem een drankje. En verneem hoe Kafka zich een blijvende positie veroverd heeft in de gasdramatiek.

U weet dat we met z’n allen spaarzaam moeten zijn: zo weinig mogelijk gas verbruiken, koud douchen en deze winter de thermostaat op ijskasttemperatuur zetten, met sneeuwlaarzen, gevoerde handschoenen, wollen muts en de oude pelsmantel van de bomma in de zetel zitten te bibberen.

DWN titelt: Ondanks energie-noodtoestand leidt Duitse leverancier gas naar Marokko. Tegelijkertijd toont het de onwaarschijnlijke verstrengelingen van overheden en grondstoffenproducenten.

U leest het goed: Via Spanje krijgt Marokko gas. Het is niet te vatten hoe er met onze voeten gespeeld wordt. En ja, via de beroemde EU-solidariteit, krijgt ook Frankrijk gas van Duitsland. Frankrijk heeft nl. een probleem met de atoomcentrales: het ontbreekt aan koelwater. Bijgevolg: uitschakeling of verminderde elektriciteitsproductie. Dat valt nog enigszins te begrijpen, maar Marokko? En blijkbaar is Algerije niet gelukkig met de RWE-actieradius.

Gas wordt via de pijplijn Maghreb-Europa van Spanje naar Marokko geleid. Echter: de bedoeling was eigenlijk dat er Algerijns gas naar Europa had moeten stromen. Eigenlijk, u weet wel, om de afhankelijkheid van Russisch gas te dwarsbomen. Eigenlijk geen slecht plan, als Spanje en Marokko zich niet, in strijd met het volkerenrecht, met het probleem van de Westelijke Sahara hadden willen moeien. De Spaanse regering wil nl. de Marokkaanse aanspraken op de Westelijke Sahara erkennen. En dat is niet naar de zin van Algerije.

Komt er dan nog bovenop dat de Spaanse premier Sánchez niet bepaald handig hierover communiceerde… of beter… niet communiceerde. Hij liet nl.de Marokkaanse koning de eer zijn brief aan het Koninkrijk Marokko voor te lezen, waarbij hij de Marokkaanse plannen voor illegaal bezette Westelijke Sahara een pluim gaf, we citeren, als “de meest serieuze, geloofwaardigste en realistische basis voor de oplossing van het conflict.” En ging in overtreffende trap door eraan toe te voegen dat “beide landen door genegenheid, geschiedenis, geografie, belangen en gemeenschappelijke vriendschap ondeelbaar met elkaar verbonden” zijn.

Zoet, mierzoet, om te kotsen…

De Spaanse regering wil blijkbaar de Marokkaanse aanspraken op de Westelijke Sahara erkennen. De Spaanse regering levert wapens aan Oekraïne om het zelfbeschikkingsrecht der Oekraïners te verdedigen, maar het zelfbeschikkingsrecht der Sahrawi is ondergeschikt aan de Marokkaanse bezettingsdrang. Dit ondanks ontelbare VN-resoluties, die de dekolonisering van de illegaal door Marokko bezette Westelijke Sahara eisen. Het met Polisario bereikte akkoord omvatte een referendum… , dat snel het papier niet waard was waarop het geschreven werd. Idem dito voor de door Israël bezette Syrische Golanhoogte… Of het door Turkije bezette Noord-Cyprus. Of, dichter bij huis, de zelfbeschikkingsdrang van Catalonië…

Terug naar de pijplijn, of naar een andere pijplijn, de MidCat-pijplijn, die omwille van de blijvende voet van oorlog van Madrid met Catalonië een vroege dood stierf. Via die pijplijn had het Algerijnse gas al lang naar Frankrijk en Duitsland kunnen stromen. Quod non.

De Spaanse online-krant Diario 16: blokletterde “Duitsland levert gas naar Marokko, terwijl in Europa tekorten dreigen.” Het zou daarbij om vloeibaar gas uit de VSA gaan, dat in Spanje terug naar de gasgedaante omgezet wordt, zo luidt de officiële versie. Marokko beschikt niet over een LNG-terminal. Daarom laat het Koninkrijk Marokko in Spanje regasificeren (in gas omzetten).

De Mahreb-Europa pijplijn kreeg gewoon een omgedraaide functie: Europa-Maghreb, het gas vloeit nu in de omgekeerde richting dan oorspronkelijk voorzien.

De Duitse Wirtschaftswoche vraagt zich af of dit allemaal zomaar kan. En hoe het arme Marokko het extreemdure gas uit de VSA denkt te betalen, als zelfs de Duitse verbruiker gebukt gaat onder de extreme gasprijzen.

En, u houdt toch nog altijd de huidige problemen met de turbine van Nord Stream 1 in het achterhoofd? Wel ook de Medgaz-pijplijn tussen Algerije en Spanje kampt nu met “technische problemen”… waardoor de kraan omwille van de veiligheid stilaan meer en meer toegedraaid werd. En dan is het nog niet eens winter.

Algerije was tot herfst 2021 de grootste gasleverancier van Spanje, had niet te misverstaan medegedeeld dat als er slechts één Algerijns gasmolecuul naar Marokko gaat, dan zou het de gaskraan naar Spanje helemaal dichtdraaien. Wat intussen gebeurd is.

Marokko ziet de problemen – zeker naar de winter toe – toenemen. De koning zou zelfs overwegen de relaties met het buurland te willen normaliseren. Vooral omdat het gascontract tussen Algerije en Marokko verleden jaar afliep, waardoor ook geen gas meer naar Europa geraakte, daar Algerije wou vermijden dat Marokko zich – als tussenstation – illegaal kon bedienen.

En daar bovenop heeft Algerije kenbaar gemaakt toe te willen treden tot de BRICS-landen. Het houdt binnenkort – samen met Rusland – legeroefeningen aan de grens met Marokko. De VSA zien de bui hangen en hebben hun manoeuvres “African Lion”, die sinds 18 jaar in Marokko plaats vinden, afgeblazen.

Alle gelijkenissen met gas- en oliedoorvoerland Oekraïne zijn louter toevallig.