Je moet maar durven.

Afbeeldingsresultaat voor turkey euEU-lidstaten worden bedreigd, uitgescholden, de toegang tot een NAVO-basis geweigerd, de doodstraf in het vooruitzicht gesteld, media gemuilkorfd, duizenden Turken gearresteerd, ontslagen… en dan wordt er doodleuk geëist dat er in het raam van de EU-toetreding van Turkije twee volgende hoofdstukken van Turkije geopend worden. Je moet maar durven.

Gisteren kwam EU minister Ömer Çelik en collega buitenminister Mevlüt Çavuşoğlu met de EU bonzen buitenlandcommissaris Federica Mogherini en EU-uitbreidingscommissaris Johannes Hahn een praatje maken, waarbij zij de opening eisten van hoofdstuk 23 “Wettelijke en fundamentele rechten“ en hoofdstuk 24 “Justitie, vrijheid en veiligheid”. Want, zo argumenteerde de Turkse afvaardiging, deze hoofdstukken worden door de Griekse Cyprioten geblokkeerd. Door deze hoofdstukken te openen zal de EU druk uitoefenen op de Griekse Cyprioten. Bovendien is het hoog tijd dat de EU haar fout, de aanvaarding van Grieks-Cyprus als EU-lidstaat, rechtzet.

Volgens Çelik wilden ze erover van gedachten wisselen hoe ze het nu in de toekomst gaan aanpakken “met meer empathie en discretie”, want “het belangrijkste probleem bij de Turks-EU relaties was het gebrek aan dialoog en vertrouwen”.

Tja. Zo had de Verheven Leider het echter niet begrepen want vooraleer het gesprek begon liet Erdogan weten dat het tijdperk dat Turkije buigt voor het Westen voorbij is: “Het Westen wil dat Turkije zomaar, zonder vragen te stellen, voldoet aan haar eisen… maar – het spijt me – dat Turkije bestaat niet meer.”

Een dovemansgesprek. “Mensenrechten, wetgeving, democratie, fundamentele vrijheid, inbegrepen vrijheid van de pers, zijn allemaal verplichte basis eisen voor vooruitgang t.o.v. de EU.”, verklaarde Hahn. “De EU wil vooruitgang zien op al deze domeinen,” voegde hij eraan toe.

Afbeeldingsresultaat voor cartoons eu turkeyTurkije houdt vast aan z’n eigen interpretatie.  En Erdogan heeft een Plan B mocht de EU het lidmaatschap definitief verwerpen.  “Wij zijn niet wanhopig!… De Turkse bevolking wil sowieso geen EU lidmaatschap!”  Het geld van de EU blijft echter welkom.

Turkey says opening chapters vital for ties with EU ahead of key meeting in Brussels

EU-Turkey talks fail to ease friction over detentions

De gespleten tong van de EU

 

2 gedachten over “Je moet maar durven.

  1. Als Hahn voor vooruitgang en beschaving is, dit edele mensendoel, dan stel ik voor dat hij Turkije als kolonie aan de Massaï en de BRD aan de zwarten van de Goudkust afstaat. Deze volkeren kunnen hen dan bijbrengen wat zij verstaan onder mensenrechten, persoonlijke vrijheid en democratie.

Reacties zijn gesloten.