Islamisering van Turkije gaat onverminderd voort

Istanboel: protesten tegen Erdogan en moskee op Taksimplein

De protesten die in Istanboel begonnen rond het Taksimplein breiden zich uit naar talloze wijken in Istanboel en naar de hoofdstad Ankara.

Erdogan wil moskee op Taksimplein bouwen
Aanleiding tot de protesten in Istanboel is dat premier Erdogan op het Taksimplein een park wil weghalen en op die plek een moskee wil bouwen. Het Taksimplein geldt als belangrijk symbool van de seculiere Turkse staat. Er staat een monument ter ere van Kemal Atatürk de grondlegger het seculiere Turkije. Toen Erdogan in de jaren negentig burgemeester was, wilde hij op deze plek ook al een moskee bouwen.
Politie gebruikt traangas zowel op de grond en als vanuit helikopters en zet ook waterkannonen in tegen de demonstranten die leuzen roepen als ‘verenigt tegen fascisme’ en ‘regering: treed af’.
‘Erdogan: treed af’
Er zouden vanochtend vroeg tienduizenden demonstranten over de brug over de Bosporus zijn gelopen om het Taksimplein te bereiken, dat inmiddels hermetisch is afgesloten. Alle openbaar vervoer is tot stilstand gekomen. Door de hele stad waren vannacht pannedeksels, gefluit en de leus ‘Erdogan, istifa!” (Erdogan treedt af! )te horen. Er zijn politie-eenheden uit Antalya gekomen om de protestenten proberen de baas te worden.
Protest slaat over naar Ankara: traangas en waterkanonnen
Ook in Ankara gingen duizenden mensen de straat op. Ze riepen leuzen tegen de regering. Anderen gingen alcohol drinken als protest tegen de recente maatregelen tegen de verkoop van alcohol. De demonstranten die naar de regeringsgebouwen wilden gaan, werden verdreven door traangas en waterkanonnen.
Regering blokkeert internet en telefoon
Activisten twitteren naar hun bondgenoten dat de autoriteiten internet en telefoon blokkeren. Winkels, hotels en particulieren openen hun wifi zodat de mensen op straat met elkaar kunnen communiceren. Drogisterijen delen gratis gasmaskers uit en diverse hotels geven activisten voedsel en water.
Reporters without Borders bericht dat de journalist Ahmet Sik is verwond en dat de politie gericht journalisten op de korrel neemt. Reporters without Borders roept de Turkse overheid op het excessieve geweld te stoppen.

2 gedachten over “Islamisering van Turkije gaat onverminderd voort

  1. Het begin van de Turkse lente ? In Europa is er heel wat minder protest als ze een Allah-barak willen bouwen

Reacties zijn gesloten.