Edvard Grieg: de Peer Gynt Suite

klassische-musikPeer Gynt, Henrik Ibsen en Edvard Grieg verenigd in de Peer Gynt Suite

Noorwegen in beeld en op muziek: een geslaagd huwelijk van de zintuigen.

Peer Gynt is de hoofdrolspeler in een toneelstuk van Henrik Ibsen geschreven in 1876. Samen met de Peer Gynt suite gecomponeerd voor de premiere. In opdracht van de Noorse regering had Ibsen een rondreis gemaakt door de Ronde Bergen om daar verhalen van het volk op te tekenen. In het dorp Vintra schreef Ibsen de avonturen op van de historische Peer Gynt uit de mond van de bergbewoners. Ook bevindt zich daar het graf van Peer Gynt.
Film van Wiebe Schipmolder © 2007 in High Definition.

 

 

3 gedachten over “Edvard Grieg: de Peer Gynt Suite

 1. Prachtige beelden en overweldigende muziek, prachtig om een zondagmorgen mee op te staan. Heerlijk

 2. Toen Fikken (jaaaren geleden) voor de éérste maal de clip gehoord had: “Solveighs’ song” schreef hij, als commentaar bij youtube: “Poor & stupid Solveigh… waiting all those years for beachcomber Peer Gynt”.
  (Arme & dwaze Solveigh, jarenlang wachtend op (de terugkeer) van flierefluiter Peer Gynt).
  Twee dagen later was er reeds een antwoord van een Noor, mèt de melding dat… spoorloos verdwijnen voor enkele jaren, als-het-ware in de genen gegoten zat bij veel jongeren; sommigen kwamen dan bijna schatrijk terug, doch de meesten onder hen,… nog berooider dan dat zij vertrokken.
  Een schitterende toondichter als Edvard Grieg heeft er hemelse muziek kunnen door componeren…
  Waauw, toch éénmaal-om-de-paar-maanden, relaxt Fikken zich door liggend te genieten van Grieg’s meesterwerken: het is een anti-climax voor àlle nare berichten van de tegenwoordige tijd. 🙂

 3. Beachcomber werd in Antwerpen vroeger vertaalt als ” bitskommer “.Mijn grootvader gebruikte het woord nog al graag. Bitskommer was toen van toepassing op mensen die het niet zo nauw namen. Grootvader zou het zeker gebruikt hebben in een zin zoals ” Patrick Janssens is nen echten bitskommer”.

Reacties zijn gesloten.