Is de EU-kritische fractie een feit?

Sinds gisteren doen er geruchten de ronde over de geslaagde vorming van een EU-kritische fractie in het Europees Parlement.
Gerolf Annemans, hiernaar gevraagd in de Debatclub gisteren, kon noch bevestigen, noch ontkennen.  Discretie.

<br />
Fröhlich vereinte Rechtspolitiker in Brüssel: Matteo Salvini von der italienischen Lega Nord, FPÖ-Mann Harald Vilimsky aus Österreich, Front-National-Parteichefin Marine Le Pen, der niederländische Rechtspopulist Geert Wilders und der Vlaams-Belang-Vorsitzende Gerolf Annemans aus Belgien (v.l.n.r.)</p>
<p>Op Twitter en nu ook in de Duitse en Oostenrijkse pers worden de geruchten echter wel bevestigd.  De goede verstandhouding tussen de vijf basispartijen, het FN, de PVV, het VB, Lega Nord en de FPÖ was al lang een feit.  Maar om te voldoen aan de EU-criteria – criteria die waarschijnlijk weer zullen ‘aangepast’ worden door de volgende commissie – voor de oprichting van een fractie, minimum 25 zetels uit minmum 7 lidstaten, moesten er nog vertegenwoordigers uit minimum 2 lidstaten bijkomen.

Volgens ‘Die Welt‘ zouden 2 lidstaten intussen de b.g. 5 vervoegd hebben: de Poolse ‘Nieuwe Rechtse’ en de partij ‘Orde en Justitie’ uit Litouwen.  Morgen zouden, nog steeds volgens de gefrustreerde krant (bovenaan de titel ‘Politik, Extremismus zegt alles), de laatste afspraken geconcretiseerd worden.   Ze  voldoen ruimschoots aan het minimum aantal zetels.

Marine Le Pen zou voorzitster worden.  Logisch vermits ze met haar FN goed is voor een vertegenwoordiging met 24 parlementairen, gevolgd door de Lega Nord met 5, de FPÖ, de PVV, de Poolse Nieuwe Rechtsen met elk 4, het VB 1 en de Litouwers 2 .

Nipt maar genoeg.  Hopelijk kunnen nog andere kleine partijen overtuigd worden aan te sluiten.

Vroeger werden onze VB-parlementairen bij de niet-ingeschrevenen gerekend.  Wie geen deel uitmaakt van een fractie ziet veel geld aan zijn neus voorbijgaan.  Ook heeft men als lid van een fractie meer spreektijd, kan men invloedrijke posten bezetten in parlementaire commissies, heeft men recht op meer medewerkers enz.

Zo is het toch een klein beetje feest op het hoofdkwartier van het VB.

Standard

Die Presse

1 gedachte op “Is de EU-kritische fractie een feit?

  1. Het “feestje” bij het Vlaams Belang en de andere fractie genoten is hen van harte gegund. Hopelijk is het niet van korte duur.

Reacties zijn gesloten.