In de brievenbus

MM900285281[1]Na genoten te hebben van Ropie en Victor in verband met de West Vlaamse  woordenschat, komt daar plots een woord als poco opduiken, gefabriceerd als een proefbuis woord. Dus ging ik naar het oordeel van Gezelle en laat velen hem dan misprijzen, voor mij is hij nog altijd de woordkunstenaar. En diegenen die hem niet begrijpen moeten dan maar wat moeite doen. Wat leerde hij mij:

‘het volk spreekt nog altijd op voorvaderlijke wijze, en zo ‘t de Vlamingen alleen kunnen.  Eilaas hoevelen zijn er tegenwoordig niet die de tonge der Vlaamse jeugd afdwingen van hare eigen weg, alzo de vijand helpende de eigen voormuur van ‘t volk, zijn tale, omverwerpen en te niet doen! En laat u niet ineen smelten, o Vlamingen; die gij zijt en wat gij zijt dat blijft : een menigvuldige eenheid, een verenigde menigvuldigheid.’

Ik ga poco dus niet meer gebruiken.

Anna Bijns

5 gedachten over “In de brievenbus

 1. Geachte Golfbrekersfans,
  Nu hoeft u niet te denken dat wij, in Westvlaanderen, geen “geschaafd Nederlands” kunnen schrijven noch spreken… hoé zouden anders kunnen communiceren met àndere Nederlandstaligen (die eveneens hun eigen dialect hebben) ?
  Moar… oender malkoar, klappn wie(dder/nder) ons gewesttoaltje —> en géén ènkele Westvloamienk die dààrover valt 🙂 . Overigens… de gedichten van Ghezelle KLINKEN het mooist als ze uitgesproken worden in het “plat-Westvloms” (mèt inachtneming dat de “ij” uitgeproken wordt als een korte “ie”, idem voor de “y”), nietwaar beste Roger ? (^_-)

 2. Ieder diertje zijn pleziertje, poco’s en trado’s. Voor de een niet voor de ander en mij wel.

 3. Beste gluurdertjes,
  Hier verontschuldig ik mij om de onsamenhangende zinnen die ik soms gebruik, maar weet het is dank zij mijn goede overleden vriend, De Heer Ray van Angeltjes dat ik leren mijn vingers gebruiken heb om te schrijven. Daarvoor dienden mijn handen om zwaar werk te doen. Ik hoop dat vele lezers hier terug zijn bijdrage kwijt kan met hier en daar een spellingsfoutje erbij.

  • Onsamenhangend? neen, hoor, jullie hebben een duidelijke mening en die komt dan ook op een niet te misverstane wijze naar boven.

Reacties zijn gesloten.