I. M. André Leysen

André Leysen is niet meer. 

R.I.P. André Leysen 1927-2015. Belangrijkste Vlaamse ondernemer van de tweede helft van de twintigste eeuw. ‘Buddenbrooks‘ van Thomas Mann, het boek over vier generaties ondernemers, was verplichte lectuur in de familie Leysen, als voorbeeld van hoe het niet moet. Leysen noemde zijn zonen Thomas en Christian, naar personages uit het boek.

Een momentum:

(…) Ik houd mij vandaag veel meer bezig met de Duitse dan de Belgische politiek. In Duitsland worden de zaken ernstiger en consequenter aangepakt. (…)

De ontwikkeling van de euro tot een internationale reservemunt zal Europa een belangrijke positie geven. Het continent moet de functie spelen van Hellas tegenover Rome, niet enkel cultureel maar ook door economische activiteiten te ontwikkelen. Europa symboliseert de geestelijke inspiratie, de menselijkheid in de wereld. Wij kunnen dat beter doen dan de Amerikanen en de Aziaten. (…)

Tussen de twee systemen die de minst slechte zijn, namelijk het pure kapitalisme en het socialere Rijnlandmodel, zal de wedijver toenemen. Het pure kapitalisme is efficiënt en hard. Het Rijnlandmodel heeft als gebrek dat het uitgaat van de gedachte dat mensen solidair zijn. Dat klopt wel bij grote rampen, maar niet in het dagelijkse leven, want daar probeert iedereen eerst aan zichzelf te denken.

Het sociale marktsysteem is het beste systeem als je ideale mensen hebt. Het Amerikaanse systeem zal water in de wijn moeten doen, net als het Rijnlandmodel. Het is absurd dat een bedrijfsleider (zoals dat in Duitsland het geval is) de toestemming moet vragen van de vakbond om verkozen te worden. Dat leidt tot confrontatie en misbruiken. Hij geeft dan nadien aan de vakbonden faveurtjes die onethisch zijn. (…)

André Leysen 2006

“Ge kunt het leed van heel de wereld niet op uw schouders lichten.”

FT

Eén gedachte over “I. M. André Leysen

  1. Aan de KUL sponsorde hij jaren terug een reeks islamofiele lezingen van deskundigen uit alle windstreken, oa Ahmed Aboutaleb, nu burgemeester van Roitterdam. Hij was toen al dement.

Reacties zijn gesloten.