Hoeveel EU-beerputten zijn er?

Dat het corruptieschandaal in de EU-praatbarak überhaupt bekend geraakte, ligt eraan dat de EU-akela Ursula von der Leyen buiten beeld kon blijven. Immers, als haar positie in gevaar komt, dan worden alle mogelijke omerta’s en banbliksems in werking gebracht.

De oneindige mogelijkheden van whats-app:

Hier wordt geraadseld of Decroo de begroting al dan niet met whats-appjes goed- of afgekeurd heeft. Wie herinnert zich echter nog dat de grote bazin van de EU-commissie Pfizer, zonder vergelijkend prijsonderzoek, met een whats-appje een vaccinatiecontract voor een waarde van meer dan 70 miljard euro toegezegd heeft. En – maar da’s waarschijnlijk een (on)gelukkig toeval – dat de chatgesprekken, in strijd met alle archiveringsregels der onovertroffen EU-commissie, verwijderd werden – toevallig – onvindbaar zijn…

De ongelukkige partner van de belaagde Griekse Eva nam ruiterlijk de schuld – als penningmeester – op zich. De echtgenoot van de EU-akela kon echter uit beeld blijven, ook al is hij – toevallig – de medische directeur van een farmabedrijf, dat – even toevallig – ook geld wil verdienen met mRNA-producten, die zijn lieftallige echtgenote Uschi tijdens en in de nasleep van de corona-pandemie voor menig kwaaltje aanvaardbaar gemaakt heeft.

Blijkbaar is vriendjespolitiek binnen de EU geen enkel probleem; het moeten alleen de “juiste vriendjes” zijn die ervan kunnen profiteren. Ook is de invloed van lobbyisten, die veel geld verdienen door de “EU ter zijde te staan”, die vervolgens hun eigen opdrachtgevers ook mee laten genieten van de vallende EU-kruimels, niet te verwaarlozen. We noemen slechts Blackrock… en, in het verleden, toen Uschi nog bekend was als “Flinten-Uschi”, de gebuisde Duitse defensieministerin, toen liet ze zoonlief David mee profiteren van haar ambtsmogelijkheden.

Met de toekenning van het Pfizer-contract was ze dus niet aan haar proefstuk. Als defensieministerin gaf ze – quasi onder vrienden – een “raadgevingscontract” aan McKinsey, eveneens zonder vergelijkend prijsonderzoek… in ruil kreeg zoon David een goed betaalde job.

Het is eigenlijk niet grappig…