Hoe omschrijft de van Dale het gezegde…

… “een hond bijt niet de hand die hem voedt”?

Over ons aller hoofden heen heeft de EU-Commissie dit jaar aan de Oekraïense messias steunbetalingen van in totaal 9 miljard euro beloofd. Geld dat de EU niet heeft, maar waar op de kapitaalmarkt moet voor geleend worden. In plaats van dankbaar te zijn, gedraagt Zelensky zich als de spreekwoordelijke ondankbare hond.

Enkele dagen geleden heeft de EU-opperfeldwebelin de betaling van 500 miljoen euro aangekondigd. Omwille van onbekende redenen zou de betaling vertraging opgelopen hebben, wat meteen een woedeaanval van Zelensky uitlokte.

Van de beloofde 9 miljard euro zou er tot op heden slechts één binnengesijpeld zijn, liet hij prompt weten. En “de kunstmatig veroorzaakte vertraging der betaling” is ofwel een misdaad of een fout, foeterde hij in zijn video-toespraak donderdag avond. Er gaat geen dag voorbij zonder dat hij de EU-politici herinnert dat “Oekraïense gepensioneerden, vluchtelingen, leraren e.a. geen gijzelaars van ‘besluiteloosheid of bureaucratie’ mogen worden.”

Hij wil niet direct een beschuldiging uiten, maar hij laat verstaan dat hij verd. goed weet welk Europees land er op de rem gaat staan. Om vervolgens even af te zwakken, dat hij er nog altijd vanuit gaat dat het om een foutje gaat, dat kan recht gezet worden.

Twee dagen voor Zelensky’s tirade, had de vice-voorzitter van Zelensky’s administratie, Ihor Zhovkva, Duitsland al verantwoordelijk gehouden voor de zgz. vertraagde betaling. Het Duitse min. v. financiën wees de beschuldiging van de hand.

Unzensuriert

2 gedachten over “Hoe omschrijft de van Dale het gezegde…

  1. Mij schijnt het dat hij, zelf de poen in zijn zak wil steken. Waarom anders zo aandringen ?

    • Als de ambtenaren, de pensioenen, het kindergeld e.d. niet meer uitbetaald worden, zal de bevolking zich tegen hem kunnen keren. Zelensky is inwisselbaar…

Reacties zijn gesloten.