Hoe een de-escalatiegesprek escaleerde

Afbeeldingsresultaat voor verraad spreuken

De uittredende Iraakse premier Adil Abdul-Mahdi maakte bijkomende informatie bekend over de Amerikaanse aanslag op Qassem Soleimani. Deze vloog naar Bagdad n.a.v. een officiële uitnodiging van de Iraakse regering om een de-escalatievoorstel te bespreken waarvoor Saoedi-Arabië de bemiddeling van Irak gevraagd had. Naar verluidt was Trump hiervan op de hoogte en verwelkomde hij het idee.

De Standaard publiceerde de vertaalde reconstructie die verscheen in de New York Times:

Daarom koos Trump donderdag – aangespoord door de belangrijkste haviken in zijn regering, vicepresident Pence en minister van Buitenlandse Zaken Pompeo – voor de meest extreme optie. Naar verluidt tot ontzetting van de belangrijkste officials in het Pentagon: zowel president George W. Bush als president Obama hadden een aanval op Soleimani in het verleden al verworpen als ‘te provocerend’.
Soleimani was namelijk ontegensprekelijk een belangrijk lid van de regering van een ander soeverein land, hij werd door velen zelfs beschouwd als de belangrijkste man in Iran na ayatollah Khamenei. De laatste keer dat de Verenigde Staten een aanval uitvoerden op een belangrijke militaire leider van een ander land, dateerde uit 1943: toen schoot de Amerikaans luchtmacht het vliegtuig met de Japanse admiraal Isoroku Yamamoto neer.
Bovendien was er in de hoogste kringen van de Amerikaanse inlichtingendiensten geen eensgezindheid over de dreiging die uitging van Iran: volgens sommigen was een aanval op Amerikaanse doelwitten nakend, een logica die president Trump later ook aanhaalde om zijn aanval op Soleimani te rechtvaardigen. Maar volgens anderen was het ‘business as usual’, ‘een gewone dag in het Midden-Oosten’.

Lees heel het artikel: New York Times reconstrueert Trumps beslissing om Soleimani te doden

Heikel punt was de mogelijke aanwezigheid van Iraakse overheidsafgevaardigden. Volgens De Standaard (resp. New York Times) waren die afwezig… Ergo: groen licht voor de aanslag. De Iraakse Kataib Hezbollah leider, Abu Mahdi al-Muhandis, verwelkomde de Iraanse delegatie, waarvan ook de schoonzoon van Soleimani, tevens lid van de Libanese Hezbollah, deel uitmaakte. In totaal 10 doden: 5 Iraniërs, 5 Irakezen.

Nadat het Iraakse parlement gisteren in ijlzitting bijeen kwam werd een voorstel aanvaard dat àlle vreemde strijdmachten op Iraakse bodem wil verwijderd zien. Trump reageerde op zijn eigen onnavolgbare manier met een opgeheven middelvinger: “dan komen er sancties “like never seen before” en “moeten ze eerst de miljoenen betalen voor de bouw van de bases”.

Voorafgaand had hij Iran en de wereld laten weten dat hij na eventuele Iraanse vergeldingsacties ook Iraans “cultureel” erfgoed in het vizier zou nemen. Een president van de VSA die zich laat inspireren door ISIS?

Mogen we dit even in herinnering brengen? Be careful Americans!

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, tekst

De gepensioneerde Amerikaanse senator Richard Black, majoor, marine-veteraan met meer dan 260 vechtmissies, tevens constitutioneel rechter bij het opperste gerechtshof, publiceerde na de Amerikaanse aanval in Bagdad:

Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst

Hij verwijst in zijn laatste paragraaf naar deze bekende mededeling van generaal Wesley Clark:

1 gedachte op “Hoe een de-escalatiegesprek escaleerde

  1. De wereld is dankzij Donald Trump een gevaarlijke terroristenleider armer. En Khamenei heeft zijn meest charismatische volgeling verloren, schrijft Prof. mr. dr. Afshin Ellian “Bron” Elsevier.nl

    Lees de Reacties er maar eens op na, niet iedereen loopt gebrainwasht gedwee mee met de rusteloze kudde!

Reacties zijn gesloten.