Het neo-Ottomaanse Rijk

Maak kennis met de nieuwe Turkse territoriale wateren:

Image
Image

Dinsdag publiceerde het Turkse buitenministerie een kaart met de “nieuwe exploitatievelden” in de Mid. Zee, die werd overgemaakt aan de VN met het doel een goedkeuring te krijgen om daar naar nieuwe energiebronnen te boren. De dir.gen. van de Turkse maritieme en luchtgrenzen, Cagatay Erciyes, postte een tweet met de kaart van de nieuwe boorvelden. Hij stelde dat Turkije de VN “geïnformeerd” had over de nieuwe demarcatielijnen van de Turkse maritieme grenzen en voegde eraan toe dat de Turkse Petroleum Co., “TPAO“, een nieuwe licentie-aanvraag ingediend had om deze wateren te gaan verkennen en erin te patrouilleren. Turkije had voordien al een verzoek in gediend bij de VN om een licentie te bekomen opdat bijkomende velden binnen de “Turkse continentale plaat” in de oostelijke Mid. Zee zouden mogen onderzocht worden op energiebronnen.

Op 27 nov. ’19 tekenden de Turkse en de Libische overheid, GNA, (erkend door de EU en co.) een maritiem grenzenakkoord in aanwezigheid van Erdogan en de voorzitter van de Libische presidentiële raad, Fayez al-Sarraj. Turkije vindt dat het hiermee alle exclusieve rechten op een Mid. Zee-zone vanf de zuidelijke kust van Turkije tot de noordelijke kust van Libië verworven heeft – dit ondanks het verzet van Cyprus, Griekenland, de EU, Egypte en Israël. (…)

Zoals steeds gaat de EU met fluwelen handschoenen om met Turkije… ‘enigszins eigenaardig’ is wel het minste dat men kan zeggen over de verdeling van de Mid. Zee.

Israël voelt de hete adem van de concurrentie in de nek:

https://www.tijd.be/politiek-economie/internationaal/midden-oosten/libie-is-het-nieuwe-internationale-kruitvat/10227049.html