Het ei of de kip

De vraag naar de oorzaak…van de Waalse afkeer van alles wat naar Nederlandse invloed ruikt… behalve van de subsidies…

Franstalige zenders lusten geen Nederlandse liedjes. Omdat hun luisteraars geen Nederlandse liedjes kennen… luidt het excuus. Juist. En waarom kennen ze die niet??? Juist!

De Taalfluisteraar legde zijn oor te luisteren:

ZIJN FRANSTALIGE RADIOZENDERS ALLERGISCH VOOR HET NEDERLANDS? (4)

Als er in ons land een ramp gebeurt, zoals de recente overstromingen in Wallonië, dan toont heel het land zich solidair. Bij sportprestaties staan we als één man of vrouw achter de sporters die ons land vertegenwoordigen.

Maar houden we ook écht van ons land? Een van de belangrijkste factoren om dat te bepalen is de aandacht en het respect voor elkaars taal. En een van de manieren om die aandacht of dat respect te tonen, is muziek.

In 2017 ging ik voor het eerst na of er de diverse nationale radiozenders muziek in de taal van het andere landsgedeelte uitzonden. Geen probleem aan Nederlandstalige kant: Franstalige muziek is er meer dan ruim vertegenwoordigd. Maar aan Franstalige kant was het ontstellend gesteld: letterlijk geen enkel Nederlandstalig nummer werd er gedraaid. Geen aandacht noch respect voor de Nederlandse taal.

Lees verder…