Heimwee? Indigestie? Zonne-allergie?

1 op 4 Europese IS-strijders keert terug naar huis en niemand weet waarom

Het aantal jihadisten dat vanuit Europa naar Irak en Syrië is vertrokken om aan de zijde van de Islamitische Staat (IS) te vechten blijft toenemen. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksbureau The Soufan Group.

De voorbije 18 maanden is hun aantal meer dan verdubbeld van 12.000 (juni 2014) naar 27.000 à 31.000 jihadi’s (november 2015). In totaal kan IS rekenen op strijders uit zo’n 86 landen. Ruim 5.000 van deze strijders komen uit West-Europa en 3.700 daarvan uit exact 4 EU-landen: Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en… Belgïe.

Vooral vanuit West-Europa (+200%) en Rusland (+ 300%) blijven jongeren toestromen om zich ten dienste van het kalifaat te stellen. Volgens Ali Soufan, de CEO van The Soufan Group, keren veel van deze strijders ook terug naar hun vaderland. In Europa gaat het gemiddeld om 26 %, dat is één op vier. Opmerkelijk genoeg klaagt Soufan een totaal gebrek aan informatie aan omtrent de reden die deze jongeren beweegt om het kalifaat opnieuw in te ruilen voor het vaderland.

Met dank geleend bij Express.

3 gedachten over “Heimwee? Indigestie? Zonne-allergie?

  1. Voor velen is het gewoon een avontuur. Zoals wij jaarlijks op vakantie gaan, moet een Arabier af en toe zijn moordlust kunnen botvieren. En een voorsmaakje krijgen van die 72 maagden, met al die smachtende jonge vrouwen die zijn meegereisd.

  2. Het was te hopen dat ze met nog veel meer vertrokken. Maar dan ook niet meer terug komen hé.

Reacties zijn gesloten.