Waar komen de wapens van I.S. vandaan?

I.S. bezit een indrukwekkend wapenarsenaal.  De wapens zijn afkomstig uit meer dan 25 landen, o.a. uit Rusland, China, VSA?  Duitsland en het land b.  Dit blijkt uit een verslag van Amnesty International dat zich beroept op duizenden video’s en foto’s.
Omvangrijke wapenleveringen belandden in de 70-er en 80-er jaren in Irak, vooral tijdens de Iran-Irak oorlog.  Tenminste 34 landen bevoorraadden Sadam Hoessein met wapens.  Dit reusachtig wapenarsenaal werd later door ISIS buit gemaakt.

Maar de jihadisten beschikken niet uitsluitend over oude voorraden, want ook later kreeg het land gemakkelijk grote leveringen uit heel de wereld.  Na de val van Hoessein in 2003 volgden nog wapenakkoorden.
De VSA verkochten tussen 2011 en 2013 tanks, oorlogsvliegtuigen en rakettenwerpers  aan de Iraakse regering.  Gebrek aan toezicht op de voorraden leidde ertoe dat ISIS een ‘onvergelijkbare toegang tot wapens’ kreeg, mede aangemoedigd door de immense corruptie.    Uit het Amnesty Int’l verslag mag blijken dat ISIS ook wapens uit Rusland en het vroegere Oostblok in zijn bezit heeft.

Amnesty Int’l gaat ervan uit dat ISIS genoeg wapens heeft om 40.000 soldaten te bewapenen.  Lees meer…

 

3 gedachten over “Waar komen de wapens van I.S. vandaan?

  1. De P90 van FN schijnt ook een zeer populair wapen te zijn bij deze dolgedraaide idioten. Deze zouden via de Amerikanen in hun bezit zijn gekomen.

  2. Nog een geluk dat IS blijkbaar geen piloten heeft voor jets en helicopters, want die hebben de laffe Iraakse legers ook achtergelaten..

  3. Pingback: Amnesty report: ISIS armed with U.S. weapons | Fubar

Reacties zijn gesloten.