Groot-Brittannië en Oekraïne: een langdurige romance

Nicolai Lilin is een Italiaanse schrijver van Russische afkomst. Als ex-militair kent hij heel wat Oekraïense en Russische militaire bloggers. In zijn podcast van 21 juli vertelt hij wat de BBC onlangs uitbracht over de relatie tussen Groot-Brittanië en Oekraïne.

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

5 dagen geleden haalde de BBC archieven aan waaruit blijkt dat de Oekraïense president Leonid Kuchma een uitstekende relatie had met Tony Blair (eerste minister 1997-2007). Hij noemt Blair “een oprechte vriend”. De ex-communist Kuchma was president van 1994 tot 2005. Al in 1998 drukte Kuchma de innige wens uit om tot de EU toe te treden maar daar was absoluut geen enthousiasme voor bij Frankrijk en Duitsland.

Kuchma wou dan de EU-gezinde Blair inschakelen om de Oekraïense zaak te behartigen“voor volledige Europese en Atlantische integratie, volledig lidmaatschap van de EU inbegrepen” en rekende op “zijn persoonlijke steun in deze buitengewoon belangrijke zaak”.

Zie: Tony Blair was urged to back Ukraine’s EU dream in face of Russia threats – records – BBC News 

Na de aanslagen op 11 september 2001 had de VS de Russische Federatie nodig om het militair materieel via de Russische spoorwegen naar Afghanistan te transporteren. Putin was het eerste buitenlandse staatshoofd dat Washington bezocht en Bush II vond dat er echt wel met de Russen te werken was. Kuchma van zijn kant vreesde dat in de anti-terreuroperatie de Oekraïense toetreding op de lange baan geschoven zou worden. Dan stortte op 4 oktober 2001 een vliegtuig neer boven de Zwarte Zee, een ongeval dat in onze media nooit veel weerklank gekregen heeft. De meeste slachtoffers waren Russische joden.

Zie: Siberia Airlines Flight 1812 – Film & Video Stock (efootage.com)  Deze clip toont de crash en beelden van het Russische onderzoek.

Hier is wat Wikipedia zegt:

Siberia Airlines-vlucht 1812 was een Russisch lijntoestel dat op 4 oktober 2001 onderweg was van Tel Aviv naar Novosibirsk en dat vanaf de Krim boven de Zwarte Zee met een S-200 luchtdoelraket werd neergeschoten door het Oekraïense leger tijdens een militaire oefening.    Na maandenlang schuld ontkennen betaalde Oekraïne ruim 15 miljoen dollar aan de nabestaanden van de 78 inzittenden. De schadeloosstelling voor de vliegmaatschappij ligt nog steeds bij het Oekraïense Hooggerechtshof. Het Openbaar Ministerie in Oekraïne zag af van strafvervolging.

Wat als dit nu een echte aanslag was en niet een dom accident? Een aanslag om de Russen tot represailles te dwingen? Om de samenwerking met het Westen tegen te gaan? De Russische onderzoeksrechter heeft enkele maanden later een zwaar verkeersongeval gehad. Rusland en Israël hebben besloten om de zaak niet op de spits te drijven en Oekraïne enigszins te ontzien.

In tegenstelling met Flight 1812 werd bij de MH17-crash op 17 juli 2014 de “schuldige” al binnen de tien uur in de westerse media bekendgemaakt en aan de schandpaal genageld.

Volgens onze media was de Russische inval in Oekraïne op 22 februari 2022 “niet uitgelokt”, die viel bij manier van spreken totaal uit de lucht. In werkelijkheid was de krachtenopbouw van Oekraïne al jaren bezig, zelfs al lang voor de staatsgreep van 2014. Dat bewijst de door de BBC uitgebrachte communicatie tussen Kuchma en Blair van meer dan twintig jaar geleden. Kuchma is een van de grote verantwoordelijken voor de plundering van de Oekraïense bedrijven uit de Sovjettijd, de inbeslagneming door de oligarchen en de verarming van de bevolking. Armste land van Europa (na Moldavië) in 2021 maar wel met het grootste leger van alle NATO-leden en NATO-geassocieerden (na de VS).

Deze film belicht een aspect van Oekraïne, dat men vandaag maar al te graag zou vergeten. Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

Tenax