Godsdienst van de vrede: toonbeeld van verdraagzaamheid

camera_cartoon_CA01P021Vier doden bij religieus geweld Egypte

Vier sjiietische mannen die hun versie van de islam wilden uitdragen, zijn zondag in Egypte doodgeslagen door soennitische tegenstanders. Tientallen sjiieten raakten bij het incident ernstig gewond, aldus het Egyptische ministerie van Gezondheid.
De aanval voltrok zich in het dorp Abum Mussalam in de provincie Gizeh, nabij de hoofdstad Caïro. Ongeveer drieduizend dorpelingen, onder wie een aantal ultraconservatieve salafisten, belaagden de woning van een sjiitische leider, Hassan Shehata. Zij dreigden zijn huis in brand te steken als 34 sjiieten die zich daar bevonden niet voor het einde van de dag zouden zijn vertrokken. Toen dat niet gebeurde, vielen de belagers de sjiieten aan en staken ze het huis gedeeltelijk in brand.

De sjiieten voerden buiten het huis religieuze rituelen uit toen ze werden aangevallen, verklaarden veiligheidsfunctionarissen.

© afp. Supporters zondag bij het bloedbad in de plaats Abu Mussalam.

Sektarisch geweld is in de afgelopen twee jaar in Egypte toegenomen. Meestal zijn het christenen die door moslimextremisten worden aangevallen, en geen sjiieten, die in het overwegend soennitische Egypte een zeer kleine minderheid vormen.

De aanval volgt enkele dagen nadat salafisten zich op een bijeenkomst waar president Mohammed Morsi bij was krenkend hadden uitgelaten over sjiieten. Een salafistische prediker, Mohammed Hassan, riep Morsi op ‘de deuren van Egypte niet te openen’ voor sjiieten, ‘die nog nooit ergens zijn binnengekomen zonder die plek te bederven’. Morsi reageerde niet.

Salafisten en andere conservatieve soennieten beschouwen sjiieten als ketters.  Zij worden ervan beschuldigd onder de invloed te staan van de sjiietische meerderheid in Iran.  Groepjes Iraanse toeristen konden Egypte niet bezoeken omwille van salafistische protesten tegen hun komst.

Floriaan Terbeke

Bron: http://www.dailynewsegypt.com/2013/06/23/egyptian-shia-killed-by-mob-near-cairo/ – bewerkt door redactie.

Eén gedachte over “Godsdienst van de vrede: toonbeeld van verdraagzaamheid

  1. Heeft er dan niemand tijdens die onlusten een gele of zelfs rode kaart getrokken !
    salafrieten , soenieten , sjelieten , grotetieten , kustmegatolieten , ik denk dat ze er zelf niet meer aanuitkunnen. Staat er in hun Koran- brochure niet , gij zult geen andere moslim doden tenzij per ongeluk ! Achterlijke en Degoutante fanatiekers !

Reacties zijn gesloten.