God keek inderdaad niet op een jaar min of meer

Sagrada Familia in de eindfase

‘s Werelds bekendste kerk-in-aanbouw is nog niet af, maar de voltooiing komt in zicht. In 2026 hoopt het bouwpersoneel van de Sagrada Familia de laatste stenen te leggen. Onderstaand filmpje laat zien dat er de komende jaren nog veel moet gebeuren.
De teller loopt al een tijdje: de bouw van de imposante basiliek in Barcelona begon in 131 jaar geleden, in 1882. Architect Antoni Gaudi zou gegrapt hebben dat zijn opdrachtgever geen haast had. God keek niet op een paar jaar meer of minder.

De eerste echte tegenslag kwam pas na Gaudi’s overlijden. In 1936, tien jaar nadat hij werd overreden door een tram, begon de Spaanse burgeroorlog en vernietigde een groep Catalaanse anarchisten de bouwmodellen. Architecten kwamen met reconstructies, maar konden de oude plannen niet volledig herstellen. Een deel van het neogotische en modernistische ontwerp is dus van recenter datum.

Brandje en tunnel kregen Sagrada niet klein
De laatste jaren heeft de kerk meer geluk. Dankzij de massale toestroom van toeristen (3 miljoen per jaar) komt er genoeg geld binnen om vlot door te bouwen. In 2010 wist de brandweer een aangestoken brandje in de sacristie – de kamer waar het servies voor de eucharistie wordt bewaard – binnen drie kwartier te blussen.

Ook de dreiging van een hogesnelheidstrein bleek mee te vallen. De ondergrondse tunnel die sinds drie jaar onder de kerk doorloopt, zorgt voor zover bekend niet voor verzakkingen. Paus Benedictus XVI wachtte de voltooiing van de bouw niet af en wijdde de Sagrada in 2010 tot basiliek. Hij nam er genoegen mee dat de kerk een dak had.

In het filmpje hieronder laat het bouwteam zien dat de hijskranen en steigers voorlopig nog niet zullen verdwijnen. De basiliek gaat er de komende jaren heel anders uitzien, want aan alle kanten verrijzen torens.

1 gedachte op “God keek inderdaad niet op een jaar min of meer

Reacties zijn gesloten.