Gerechtigheid

Vier op de tien criminelen die voorwaardelijk vrijkomen, hebben niet eens de helft van hun gevangenisstraf uitgezeten. In Vlaanderen – zeker in Antwerpen – komen ze nog sneller vrij.

Ons land telt vijf ‘strafuitvoeringsrechtbanken’ in Antwerpen, Gent, Brussel, Bergen en Luik. Die zien toe op de uitvoering van alle gevangenisstraffen. Zo krijgen de strafuitvoeringsrechtbanken alle dossiers voorgeschoteld van gevangenen die in aanmerking komen om voorwaardelijk vrij te komen. Maar ze kunnen ook beslissen de gevangene beperkt vrij te laten (tot maximaal twaalf uur per dag) of hem een elektronische enkelband om te doen.

Wanneer de gevangene voorwaardelijk wordt vrijgelaten (zowat in een kwart van de dossiers) hebben bijna vier op de tien van de criminelen (38,8 procent) niet eens de helft van hun gevangenistijd uitgezeten. Dat blijkt uit cijfers die De Tijd kreeg van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). En dan moet je weten dat de grootste groep (20,5 procent) ook maar 50 à 60 procent heeft uitgezeten. Lees verder

Eén gedachte over “Gerechtigheid

  1. Het procent recidivisten zou ook wel interessant zijn, maar dat zal wel nooit worden vrijgegeven. In de meeste landen ligt dat zowat rond de 60%, in B denkelijk rond de 80%.

Reacties zijn gesloten.