Gegarandeerd halal-vrij!

A Viking strikes backEen uitbater van een café in Sarpsborg, Noorwegen, hing aan de deur en aan het raam een aankondiging met daarop de tekst: “Gegarandeerd halal-vrij.  Wij serveren alcohol en varkensworstjes.”

De krant Fredrikstad Blad heeft tevergeefs geprobeerd van de cafébaas Bjørn Gåsvatn een mededeling hierover los te peuteren.  Zijn café ligt trouwens pal naast de Somalische moskee.
Zoals gewoonlijk logen de reacties van de moslims er niet om.  Als zij ‘halal’ op verschillende artikelen schrijven, moeten wij dat maar gewoon slikken.

Shoaib Sultan,  van Pakistaanse oorsprong, in 2011 speciaal aangeworven als ‘raadgever’  om ‘extreemrechts’ in kaart bij  het Noorse Centrum tegen Racisme, vraagt zich af waarom de cafébaas deze mededeling in zijn zaak ophing.  Nogal wiedes dat er alcohol geschonken wordt in een café.  Maar waarom toch zou hij het nodig vinden dit expliciet mede te delen?  Er bestaat niet zoiets als ‘halal-vrij’;  halal is geen ingrediënt, zegt Sultan.  Bovendien, moest het nu een winkel geweest zijn die varkensvlees verkocht en klanten zouden voortdurend vragen of er iets halal is, dan zou hij de aankondiging begrijpen.  Maar nu?

Zou het kunnen dat de cafébaas hiermee wil een signaal geven welke klanten welkom / niet welkom zijn in zijn zaak?    En de goegemeente is ook in actie getreden.  Kathinka Messel, verantwoordelijk voor het uitreiken van alcohollicenties in Sarpsborg herinnert er fijntjes aan dat de alcoholwet licenties kan intrekken in geval van herhaalde discriminatie…

Maar wat met de winkels die halal verkopen,  en dit aan de klant kenbaar maken,  is dat dan ook een teken van discriminatie?

FT

1 gedachte op “Gegarandeerd halal-vrij!

  1. Pro islam mag(moet) je zijn en dat is politiek correct, maar tegen dat gespuis dat mag niet? Wel; ik ben er ook tegen en geeft die uitbater gelijk.

Reacties zijn gesloten.