Geen Rood,Geen brood ‘De jackpot van Electrawinst’

Open brief aan Don Va Lanoté
-Van: Jean Marie Dedecker

De Italo waalse nicht, de de notionele aftrekker en de baard

donderdag 3 mei 2012

Beste Johan,

Proficiat. Electrabel op de knieën en nu nog de distributienetbeheerder Eandis. Een fluitje van een cent voor jou. Niet alleen rode Louis Tobback en rood-groene  Bart Martens zetelen er in de raad van bestuur, maar ook je vertrouwelijke kabinetard Cathy Plasman is er zelfs ondervoorzitter van. Al mijn steun in je strijd tegen zoveel onrecht. De heisa rond je managementvennootschappen is er al lang vergeten.

Fiscale spitstechnologie is een daad van wettige zelfverdediging. Zelfs je echtgenote M.S. heeft het begrepen. Haar “gewone commanditaire vennootschapje Allo & Ko” factureert nu ook aan Waalse gemeenten voor de opleiding van noodplanningsambtenaren (sic!). Een welkome aanvulling voor het gezinsbudget naast haar P.R-job bij de Oostendse basketbalclub. Kwatongen beweren dat dit met politieke relaties te maken heeft, maar dat geloof ik niet. Als libertair heb ik van nature bewondering  voor een rode kameraad die zich tot het kapitalisme bekeert. Het geeft niet uit als de kat wit of zwart is, zei Deng  Xiaoping, als ze maar muizen vangt.
Net zomin geloof ik dat je dochter en zoon tewerkgesteld zijn bij Electrawinds omdat jij er op 6/12/2007 voorzitter werd. Precies op Sinterklaasdag. Familiale postjespakkerij is immers geen socialistische traditie. Vraag het maar aan Bruno Tobback, Freya Vandenbossche, Peter Vanvelthoven, Maya Detiège & co. Hun motto is ” op Eigen Kracht Voorwaarts” en niet Eigen Volk Eerst. Ik geloof eerder in een soort ruilhandel. Zou het kunnen dat als wederdienst, Kristof Beuren, kaderlid bij Electrawinds, met een kruiwagen van headhunter Hudson, toen benoemd werd als Stadssecretaris van de Stad Oostende? Dit kan helpen als je zoals Electrawinds Biostoom nv weigert een aangifte voor gemeentebelasting op drijfkracht in te dienen. Elke bakker of beenhouwer mag zijn boetiek sluiten als hij daaraan verzaakt. Het helpt bijvoorbeeld ook om uitzonderingen te krijgen voor je milieuvergunning voor je biomassacentrale. Zoals tweejaarlijkse controles voor je uitstoot van dioxines en furanen i.p.v. tweewekelijkse. Of om een ruimtelijk uitvoeringsplan te wijzigen.

Het zit zo: Met de steun van de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) investeerde Electrawinds 22 miljoen euro in een biofuelcentrale  – voor de omzetting van plantaardig en dierlijke vetten in biobrandstof – en 90 miljoen euro in een biostoomcentrale voor de verwerking van biomassa. Dankzij de gesubsidieerde groenestroomcertificaten was deze investering op vier jaar terugbetaald. In Duitsland wordt biomassa niet gesubsidieerd. In Vlaanderen wordt de kostprijs van die certificaten doorgerekend aan de verbruiker. De biomassacentrale scheidt heel wat overtollige warmte af. In de omgeving worden nu natuurgebieden en agrarisch waardevolle gronden van bestemming gewijzigd    (voor eventuele onteigeningen)om grote oppervlaktes serres te bouwen en groenten te kweken met warmtekrachtkoppeling (WKK) De serristen verdienen meer met groenestroomcertificaten dan met het telen van gewassen.

Om elke zweem van belangenvermenging met Electrawinds uit de wereld te helpen zou ik je graag enkele vragen stellen, Beste Johan. Die geruchtencarrousel over belangenvermenging moet stoppen. Na een carrière als voogdijminister van de NMBS werd je voorzitter bij Electrawinds. Toen de Belgische spoorwegen het pakjesbedrijf ABX Logistics wegens wanbeheer doorverkochten aan de Britse durfkapitaalgroep 3i, voor 80 miljoen euro, stortte 3i ongeveer tegelijkertijd 30 miljoen euro voor een kapitaalsverhoging van Electrawinds in ruil voor 18 procent van de aandelen. Je kabinetschef Jannie Haeck en nieuwe NMBS-baas sloot de deal. Je hebt altijd gezegd dat dit louter toeval  was en ik zou dit niet durven betwijfelen. ABX werd een paar jaar later door 3i doorverkocht aan het Deense DSV voor 750 miljoen euro. Een wonderbaarlijke vermenigvuldiging. Het verkocht ook haar aandelenpakket Electrawinds aan haar baas Luc Desender voor 50 miljoen euro. PMV, FPIM, Dexia en GIMV -XL zijn toen bijgesprongen. De staat is nooit veraf. Dat je iets mocht doen voor ABX, Beste Johan, is volkomen normaal. Het pakjesbedrijf was immers sponsor van je basketclub BCO toen je minister was. Voor de schuldenberg van ABX staat er vandaag in de boeken van de NMBS nog altijd 1,5 miljard euro open. Nog te storten door de belastingsbetaler.

Je was een bezig bijtje, Beste Johan. Onder jouw voorzitterschap bij Electrawinds verwierven Eldepasco, Seastar, Rentel en Norther, allemaal off-shore windmolenparken waarin Electrawinds participeerde, hun domeinconcessies in de Noordzee. Je had de hand in 4 van de 6 concessies en je werd voorzitter van nv Otarys RS, waarin Electrawinds ook participeert, en die samen met Electrabel nog meedingt voor de 7de concessie. Op 7 juni 2010, net voor de verkiezingen en 1 maand nadat je als kandidaat op de sp.a-lijst aankondigde om uit Electrawinds te stappen,  werd je ook zelf nog  bestuurder bij Eldepasco. Het ging jou en Electrawinds voor de wind, te land, ter zee en in de lucht. Windmolenparken rezen als paddestoelen uit de grond, rijkelijk gesubsidieerd. Electrawinds Bastogne nv, Electrawinds EA bvba, Electrawinds Evolis Wind nv, Electrawinds Evolis Biomassa nv., Electrawinds Windpark Maldegem nv, Electrawinds Greenpower Oostende nv. Gemeentebesturen beslissen immers mee over het toekennen van plattelandsconcessies. Een partijgoeroe als handelsreiziger en als groene lobbyist om druk uit te oefenen op de geloofsgenoten is manna voor de schatkist van een bedrijf als Electrawinds. Je verhoogde als politicus de prijs van de Off-shore groenestroomcertificaten en verdubbelde hun gebruiksduur. Het is toch de verbruiker die betaalt.

In die periode ontpopte je tot zakenman en participeerde je in diverse bedrijven. Zo richtte je op 17-10-2008 met een maatschappelijk kapitaal van 120.000 euro ook nog BVBA Rising Sun op. Een vennootschap met als doel het participeren en adviseren in projecten rond duurzame energie. Op  4 -11-2008 richtte BVBA Rising Sun samen met Electrawinds NV  de NV Zon aan Zee op met als doel projecten voor duurzame energieproductie via foto-voltaïsche zonnepanelen uit te baten. Op 26 november 2009 kwamen alle aandelen van BVBA Rising Sun in handen van Electrawinds nv en je nam ontslag uit de raad van bestuur, doch  je gewone commanditaire vennootschap met jou als vaste vertegenwoordiger bleef zetelen in de raad van bestuur van deze vennootschap die van naam en van rechtspersoonlijkheid veranderde in  Electrawinds Windpark Sint-Lievens-Houtem nv. Je hebt ondertussen ontslag genomen uit de meeste van je functies. De Vox populi is meedogenloos en er staan verkiezingen voor de deur, geen risico’s. Maar niet getreurd. Electrawinds wordt weldra de lotto voor de aandeelhouders. Het gaat naar de beurs: de jackpot voor wie over Golden shares, aandelen en opties beschikt. Lucht en wind verkopen is big business.

Er zijn kapers op de kust, Johan. De subsidiemachine voor energie is nu ook deels in handen van de N-VA. De Vlaamse regering heeft onder impuls van de N-VA de Vlaamse Energiemaatschappij boven de doopvont gehouden. Dit overbodig subsidievehikel beschikt over een korf van 515 miljoen euro belastingsgeld om te investeren in duurzame energie voor overheidsgebouwen. Andries Gryffroy wordt er baas van. Andries is ook nog lid van het partijbestuur van de N-VA, kabinetard bij minister Geert Bourgeois en afgevaardigde bestuurder bij nv ERBOKO, een bedrijf voor energieaudits en engineering. Een explosieve cocktail, maar je moet  geen angst hebben voor belangenvermenging, Beste Johan. Er zitten ook nog een paar socialisten in de raad van bestuur van de nieuwe energiemaatschappij  en PMV, aandeelhouder van Electrawinds,  participeert er ook in mee. Mijn grootvader zaliger dacht daar anders over. Als een socialist met zijn handen in zijn EIGEN zakken zit moet het zeker 25 graden onder nul vriezen, zei hij, anders zit hij in iemand anders  zakken. Ik zou dat nog niet durven denken, laat staan uitspreken.

Bovendien zal Paul Desender, baas van Electrawinds, op de kieslijst van de N-VA staan in Brugge. Enige goodwill in het subsidiewereldje is altijd meegenomen. Ideologische relaties smeden de sterkste banden. Electrawinds is een geoliede subsidiemachine die het machiavellistische spelletje van ” Eigen Volk Eerst ” tot in de puntjes beheerst. Gij kunt het weten, Beste Johan.

Op 17 juni 2011 kreeg Electrawinds nog een cadeautje van de Vlaamse Regering (in casu van sp.a Minister Lieten): 956.000 euro “strategische investeringssteun”. Volgens Marleen Vanhecke, woordvoerder van Electrawinds zal het geld geïnvesteerd worden in het bedrijf zelf; “voor de uitbreiding van ons hoofdkantoor, de verbetering van ons computerpark en van ons meubilair.” Kortom, Vlaams belastinggeld voor de uitzet, de meubelen en het huisgerief. Politiek is de kunst om god zo te dienen dat de duivel er niet kwaad om wordt. Groene stroom produceren is sexy, maar met belastinggeld en politiek cliëntelisme wordt het prostitutie.
Het gaat je voor de wind, Beste Rode Kameraad.
Gegroet.
Jean Marie Dedecker.

http://www.jmdedecker.com/2013/11/met-johan-electrawinds-naar-de-balkan.html

Politici als Vande Lanotte, Verhofstadt en Dehaene maken zich vaak zorgen over het toenemende populisme.
De oorzaak daarvan staart hen elke ochtend aan vanuit de spiegel.

 

6 gedachten over “Geen Rood,Geen brood ‘De jackpot van Electrawinst’

 1. Alhoewel ik niet voor JMDD stem, zal ik het zeer spijtig vinden mocht hij niet meer herkozen worden, volgens mij een moeilijke man om mee samen te werken maar een van de grootste politiekers van de laatste tijd. Hetgeen hij schrijft en hetgene dat ik gisteren hoorde van Vande Lanotte zou deze laatste JMDD voor het gerecht trekken, ik betwijfel dat, hij zal het niet durven en ik zie verder dat ook al de NVA deelneemt aan het profitariaat, goed zo

 2. Ik hoor regelmatig op het nieuws dat Peetvader Don , Van-en-de-La not-te- naar de rechter zal stappen als ze niet ophouden zijn goede en rechtvaardige handelswijze in twijfel te trekken .Een eventueel proces zal zijn naam zuiveren tot op de graat en de kwatongen veroordelen . Daar moet ge niet madame Blanche voor zijn . Hoe groot zou de lijst zijn van rechters met een correcte lidkaart , die hun benoeming te danken aan de rode maffia . Idem Karel De Gucht die heeft ook een grote keuze aan rechters die zijn gefoefel van iedere verdenking zullen zuiveren . VB heeft ervaring met die zogezegde onpartijdige rechtvaardige vonissen. De scheiding der machten zou kunnen bestaan zonder de maffioso !

  • We zijn een klootjes volk, gedirigeerd dor socialisten en liberalen, arm Vlaanderen

 3. Er is er maar ene die de financiële zorgen van Albert en Paola

  zo goed kan uit de doeken kan doen als Jean Marie De Decker.

  En die Di Rupo zit daar te lachen!!!

 4. Eigenaardig dat de NVA gezinde J. De Nul, nu een bod doet op de enige winstmakende Biostoomafdeling van de NVA’er Desenders; Electrawinds. Mogelijks probeert Desender nog een deel van zijn familie-kapitaal te redden. Welke rol de NVA in dit vuile spel speelt zal binnen enkele jaren wel naar boven komen.
  Zoals ik zelf mocht ondervinden is de macht binnen het gerecht nefast voor Vlaamsnationalisten,Vlaams Belangers en ook voor JMDD. Het eigenaardige aan de dreigementen van JVDL is het feit dat hij tot op heden de beweringen van JMDD niet juridisch heeft betwist, temeer daar deze open brief reeds dateert van 3 mei 2012. Misschien wordt er in samenspraak en met medewerking van – functies en namen zelf in te vullen- een plan opgesteld om klokkenluiders het zwijgen op te leggen.

 5. Zo de ouden zongen zo piepen de jongen. Ik ga nu even terug naar een ver verleden dat de ouderen onder ons zich nog wel zullen herinneren. In die tijd waren er zowat overal in het land “Coop” winkels van de pakbond waar de rode broeders terechtkonden voor hun dagelijkse voeding. Voor hun trouw werden zij zowaar “aandeelhouder” in het bedrijf. Prima initiatief om de verderfelijke kapitalistische ondernemer een hak te zetten zou je zeggen. Tot op een dag als een donderslag bij heldere hemel het ganse “Coop” sprookje eindigde in een faillissement. Louter toevallig ben ik later te weten gekomen hoe dit had kunnen gebeuren. De winkelpanden van de vroegere “Coop” werden verkocht om de schuldeisers te betalen zou je denken. Fout. Wat bleek de pakbond had de gebouwen ondergebracht in een Zwitserse holding met de rode bonzen als enige aandeelhouders. De winkels werden doorverhuurd aan de “Coop” tegen een schandalig hoge huur, onmogelijk op te brengen, waardoor na verloop van tijd het “Coop” sprookje eindigde en de rode kameraden hun aandelen in rook zagen opgaan. De schuldeisers, lees de staat. konden fluiten naar hun centen, de brave aandeelhouders waren deskundig opgelicht en de rode bonzen gingen lopen met de opbrengst van de verkoop van de gebouwen.

Reacties zijn gesloten.