Geen mensen van goede wil

Oostenrijk voorkomt reeks aanslagen met kerst: verdachte wou toeslaan in verschillende Europese landen”, koppen verschillende kranten. (…) Geen vermelding over de identiteit of afkomst der verdachten.

Het kwam niet echt als een verrassing: na enig zoeken blijkt dat het om Tsjetsjenen gaat die een reeks aanslagen planden tijdens de eindejaarsweek. Een verblijf van de hoofdverdachte in de gevangenis kon de pret niet storen. Van daaruit werden de plannen gesmeed. Dat het niet om Getuigen van Jehova gaat, zal u intussen begrepen hebben.

Een klokkenluider bracht de politie op de hoogte van de plannen. De drie verdachte terroristen verblijven momenteel in hechtenis wegens “vluchtgevaar, verduisteringsgevaar, daadplan-en -uitvoeringsgevaar”.

De advocaten der 2 lieverdjes, die hun kompaan uit de gevangenis moesten helpen te ontsnappen, ontkennen niet dat ze met elkaar via gsm in contact waren – hoewel een gsm in de gevangenis verboden is – maar dit had echt niets met terroristische aanslagen te maken. “Perfect geïntegreerd”, “sportief op competitieniveau (gevechtssporten) “, “normaal gelovig”, “familievader”… klinken de advocaten uni sono.

De man in de gevangenis, die is van een ander kaliber. Twee keer veroordeeld voor lidmaatschap van terroristische vereniging. In oktober 2015 werd hij veroordeeld, betrapt in Turkije en teruggestuurd naar Oostenrijk, omdat hij met zijn hoogzwangere echtgenote en moeder-in-rolstoel bij ISIS wou aansluiten. De lieflijke echtgenote verscheen op de rechtbank compleet onherkenbaar bedekt met een volledige tentuitrusting. Twee jaar hechtenis, die hij echter niet moest uitzitten. Na 14 maanden mocht hij beschikken mits de belofte zich braafjes te gedragen. Geen probleem voor de trouwe moslim: liegen mag als het een hoger belang – de islam – dient. Kort na zijn vrijlating wou hij opnieuw een poging wagen richting Syrië, mislukte en kwam opnieuw voor de rechtbank. Oktober 2017: vonnis 2 jaar hechtenis. Ditmaal in een hoogbeveiligde gevangenis. (…)

Volgens een woordvoerder van de politie moet de bevolking zich geen zorgen maken…

Oud nieuws eigenlijk. In Rusland worden ze – de Tsjetsjenen – gevreesd en gehaat. Dan maar richting westen verkassen. Enkele jaren geleden werd er nog van uitgegaan dat de Tsjetsjenen zich slechts omwille van logistieke redenen in onze contreien ophielden en niet om aanslagen te plegen. Ach…