Gat in de markt: halal bloed

Een tiental dagen geleden werd een bericht uit Turkije opgevangen, dat zelfs in onze kwaliteitsmedia gepubliceerd mocht worden.

“Turkije gaat over op ‘halal’-bloed

Turken moeten over medicijnen kunnen beschikken waar gegarandeerd geen varken aan te pas is gekomen. De Turkse Rode Halve Maan gaat daarom medicijnen waarvoor bloedproducten nodig zijn, voortaan zelf maken, zodat dergelijke medicijnen niet meer geïmporteerd hoeven te worden.”

Betekent dat bij een volgende aardbeving bloeddonaties van ongelovigen zullen geweigerd worden?

“Daarmee worden “risico’s van het dieet van niet-moslims” uitgesloten, zo verklaarde het hoofd van de organisatie, Ahmet Lütfi Akar.
Door uitsluitend Turks bloed te gebruiken voor het vervaardigen van medicijnen, kunnen Turken er voortaan van op aan dat ze door het nemen van medicijnen hun religieuze regels niet schenden.”

Dit is zeker progressief, maar waarom niet nog een stap verder gaan?  Denk maar eens aan alle partikeltjes lucht die door de ongelovige monden uitgeademd worden met alle mogelijke soorten haram bestanddelen.  Al deze partikeltjes kunnen in de moslim monden belanden.  Daar moet toch zeker ook iets aan gedaan worden!

“Als voorbeeld noemde Akar het importeren van medicijnen uit Groot-Britannië: “Daar gelden andere eetgewoontes. Maar Turkije is een moslimland en wij eten geen varkensvlees. Bloed en plasma in medicatie uit Groot-Britannië bevat daar wel sporen van.

Behalve de import beperken, wil Turkije de eigengemaakte medicatie exporteren naar andere landen waar veel moslims wonen. Overigens is dan nog enig spoor van varkensvlees niet uitgesloten: niet alle Turken zijn moslims, niet iedereen laat varkensvlees staan en ook buitenlanders kunnen in het land onder bepaalde voorwaarden bloed doneren. “We gaan voor een donatie niet vragen of iemand varkensvlees eet”, zei Akar.”

Dat zal wel.  We zijn er helemaal gerust in.  De niet-moslims in Turkije zullen hun wens om haram bloed te doneren wel kunnen bedwingen. 

“De Turkse Associatie van Medici reageert geschokt op het plan. Woordvoerder Özdemir Aktan: “Er is geen wetenschappelijk bewijs dat nationaal bloed voordelen heeft. Hoe zou ik als arts onderscheid kunnen maken tussen bloed dat halal is en bloed dat dat niet is?” Halal is een term die moslims gebruiken om aan te geven dat een product in overeenstemming is met de islamitische leefregels.”

Heel lichtzinnig van de moedige Özdemir  Aktan.  Erdogans scherprechter bereidt waarschijnlijk nu een klacht van samenzwering tegen de staat voor.  Op dergelijke uitspraak staat minstens de maximum straf voor landverraad en de onvergeeflijke belediging van Allah.

Bron: HLN en diverse Turkse kranten, bewerking in rode kleur redactie Golfbrekers

Eén gedachte over “Gat in de markt: halal bloed

 1. Toch moet Fikken de “Turkse Associatie van Medici” een VORM van van ongelijk geven in hun beweringen dat “Nationaal bloed” voordelen bied.
  WANT belgië is het ènige land alwaar IEDERE ZAK bloed van hun “Bloedafnamedienst” zulke zware controle ondergaat.
  In àlle landen KAN men … zo-vaak-als-men-wil bloed laten afnemen, zèlfs in private instellingen ZONDER verdere navraag wanneer de lààtste bloedafname
  geschiedde… dàt kan vorige week, twee of drie weken zijn, voor “de privé” speelt dat géén rol … “als ze maar bloed hebben om te verkopen” !
  Normaal-gezien wordt dit in ons land, voor 95 % door het Rode Kruis gedaan, èn men moet steeds zijn “bloedgeverskaart” laten afstempelen (mèt datavermelding) zodat er steeds DRIE MAAND TUSSEN IS van de éne bloedgifte naar de àndere.
  Verschil in bloed is er niet (zoals die Turken zeggen), MAAR wél in behandeling èn toezicht over het bloed.
  Overigens, voor een regelmatige bloedgever, is er een akkoord met de “Verpleegdiensten” —> indien zèlf bloed nodig, is het gratis-voor-de-donor, alsook voor zijn/haar gezinsgnoten.
  Helaas… is het R.K. een massa bloeddonoren kwijtgeraakt doordat de “regering” de congédagen (4 op één jaar) afgeschaft heeft voor ambtenaren (die veeleer bloed gaven omwille van die vrijaf-dag.)
  Fikken is er prat over dat drie van z’n kinderen regelmatige bloedgevers zijn.
  (waarvan 2 de “catering” helpen doen in Zeebrugge, Zwankendamme & Lissewege)–>zijn “grote bazin” en hij-zelf hebben de leeftijdsgrens overschreden, maar waren steeds 4 x per jaar “paraat” om een menslievende daad te stellen.

Reacties zijn gesloten.