Dhimmitude in Denemarken

Dhimmitude in Denemarken

Eén van de grootste Deense ziekenhuizen, het Hvidovre Hospital in Kopenhagen met meer dan 40.000 patiënten per jaar, biedt met onmiddellijke ingang slechts nog halal vlees aan.  Volgens de Copenhagen Post is dit al heimelijk tien jaar aan de gang.  Onderdirecteur  Torben Mogensen meent dat het onmogelijk is twee soorten vlees aan te bieden en het ziekenhuis zou tot op heden geen enkele klacht over de maatregel ontvangen hebben.  Hij vindt niet dat hij hiermee de islam door de keel van de niet-moslims dramt.  En bovendien, zo stelt hij, worden in Denemarken sowieso alle kippen al halal geslacht en het heeft er niet toe geleid dat de Denen minder kip eten.

“We hebben vrijheid van godsdienst in Denemarken,” zei Mehmet Ümit Necef, een integratie deskundige en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Zuid-Denemarken. “Dit beleid houdt in dat iemands religieuze overtuigingen prioriteit moet hebben.”

Ja-ja, ‘iemands religieuze overtuigingen’, hoe zit het met onze overtuigingen?  Zijn die dan van geen tel?

Verschillende bronnen bevestigen dat inderdaad quasi alle kippen halal geslacht worden in Denemarken.  Wat met de runderen?

Wat weten wij over de vleesleveringen in onze ziekenhuizen?  In scholen, in tehuizen, in refters op de werkvloer?  Misschien wil de Vlaamse Gemeenschapscommissie daar ook eens een studie aan wijden – een studie, die ze dan opnieuw niet openbaar zal durven maken.

Florent Van Ertborn

Bron: diverse internationale media

1 gedachte op “Dhimmitude in Denemarken

  1. INDIEN men het WIL weten, zou het eigenlijk niet moeilijk moeten zijn om de weg, afgelegd tussen slachterij-en-klant op te sporen vermits dit reeds méér dan één jaar reeds opgelegd is door de EU.
    Nà het traject te kennen in omgekeerde zin: Klant->groothandel-> slachterij, kan men dan toch onmiddellijk weten of die bepaalde slachterij “halal of niet-halal” slacht…
    MAAR… zoals in het begin van mijn reactie: DE WIL moet er éérst zijn.

Reacties zijn gesloten.