Gas… minder vluchtig dan aangenomen

Afbeeldingsresultaat voor Corporate Europe ObservatoryDe gassector en diens waterdragers gaven in 2016 voor reclamedoeleinden (lobbying…) in/bij EU-kringen in Brussel meer dan 100 miljoen euro uit (rapport Corporate Europe Observatory, gepubliceerd op 31.10.17).

De sector heeft niet minder dan 1000 mensen in dienst.  Volgens het verslag staken gas-lobbyisten tussen november 2014 en augustus 2017 minstens 460 keer de koppen bij elkaar met EU-commissarissen bevoegd voor klimaat en energie, resp.  Miguel Arias Canete en Maros Sefcovic, een gemiddelde van drie keer per week.  En dan zouden deze cijfers – nog steeds volgens het verslag – eerder een onderschatting dan een overschatting zijn, want nogal wat bedrijven en organisaties bewegen zich eerder in de luwte.

Afbeeldingsresultaat voor picture in a pictureCorporate Europe Observatory, gevestigd in EU-Brussel,  is op haar beurt ook een burgerlijke middenveld-lobbygroepering, gespeciliseerd in de domeinen transparantie en lobbying. Doet ons denken aan een kader-in-een-kader-in-een-kader-in-een…

Registratie in het lobbyistenregister is noch verplicht, noch gegarandeerd waarheidsgetrouw. Het berust volledig op vrijwillige basis. M.a.w. de lobby-industrie kan gewoon haar lobby-ei erin kwijt zonder controle van onafhankelijke derden; niemand vraagt zich af of het om een koekoeksei gaat. Gewone gang van zaken bij de EU en haar entourage. Het rapport komt tot dezelfde conclusie: “Zonder wettelijk gebonden en volledige verplichting van transparantie over correcte en uitgebreide informatie over lobby uitgaven en activiteiten is het onmogelijk de ware draagkracht van de gas lobby in te schatten.”

Tevens kritiek voor het EUropese netwerk voor de distributie van gas, het European Network of Transmission System Operators for Gas (ENTSO-G), een organisatie gecreëerd door de EU in 2009. Het verslag stelde dat de vertegenwoordigers van de ENTSO-G geprobeerd hadden de EU wetgeving via EU-volksvertegenwoordigers in het EU-parlement te beïnvloeden. De organisatie is bovendien betrokken bij de keuze van de zgn. “Projects of Common Interests”, or PCI’s, projecten voor het algemeen belang, niet te verwarren met ‘het goede doel’. Eens een project dit etiket verworven heeft, kan het rekenen op een toegankelijker pad naar speciale toelatingen en naar EU-subsidies.  U begrijpt dat lobby-inspanningen snel bijzonder lucratief kunnen uitdraaien.

Corporate Europe Observatory vindt dat de ENTSO-G twee maten en gewichten gebruikt t.o.v. de gasindustrie en dat de EU te gemakkelijk meeheult met het verhaaltje van de gaslobby, het verhaaltje dat “gas proper is, gas de meest voor de hand liggende partner is van hernieuwbare energie en dat gas een overgangsoplossing aanbiedt naar een koolstofvrije wereld”.

Terwijl gas minder CO2 veroorzaakt dan steenkool of olie, heeft het wel “een potentieel grotere koolstofvoetafdruk dan olie en zelfs steenkool,” zo stelt het rapport, omwille van de methaanlekken. Methaan is een broeikasgas dat veel gevaarlijker is dan CO2 omdat het een grotere opwarming veroorzaakt.

https://euobserver.com/institutional/139714

 

1 gedachte op “Gas… minder vluchtig dan aangenomen

  1. Alle studies ten spijt, het klimaatgedoe is gewoon een keiharde geldklopperij waar mannen als Gore All goed hun kost aan verdienen.

Reacties zijn gesloten.