EUSSR vs. Hongarije

EUSSROrbán: “Leer ons niet wat democratie is!”

De voorzitter van de Hongaarse Centrale Bank (MNB), György Matolcsy, heeft aangekondigd dat Hongarije eerder dan gepland de lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat aflossen. Verder heeft hij het IMF verzocht zijn kantoor in Budapest te sluiten.
De Hongaarse krant Népszava licht toe dat Hongarije, in het kader van een noodlening van de EU en het IMF ter hoogte van 20 miljard euro, in 2008 15 miljard euro van het IMF ontving. De laatste tranche van 2,2 miljard euro zal dit jaar nog terug worden betaald en niet eind maart volgend jaar, zoals was afgesproken.
Deze beslissing stelt de regering Orbán, waarin György Matolcsy minister van Economie was, in de gelegenheid onder de eisen uit te komen van het IMF, met wie Hongarije op gespannen voet staat.  De vervroegde terugbetaling moet men zien als een reactie op het Tavares-rapport dat ter stemming voorlag in het EU-parlement.

Wat ging hieraan vooraf?

De veranderingen aan de Hongaarse grondwet zijn de EU een doorn in het oog.  Dat de conservatieve Orbán alle dreigementen en sancties van de EU aan zijn laars lapt, kunnen de EU-leiders niet accepteren.  Zo zou Hongarije volgens art. 7 stemrecht in de ministerraad kunnen verliezen.

“Ik wil u mijn respect betuigen”, zo begon hij zijn toespraak in het EU-parlement op 2 juli en ging dan onverstoord verder: “Uw verslag is uiterst onfair en beledigend.”  En dat hij  zal strijden tegen degenen die van Hongarije een kolonie willen maken.

 Dat zijn ze bij de EU niet gewoon.  Ze dreigden bovendien met een boete, want het Europees recht zou geschonden zijn.  Orbán heeft op enkele punten toegegeven, maar in grote lijnen blijft hij bij de plannen van zijn 2/3 meerderheidsregering.  De Groenen, de Blauwen en de Linksen willen bloed zien.  Verhofstadt op kop.  Hij wil dat er gehandeld wordt, want anders ziet het ernaar uit “dat een land sowieso zijn eigen zin doet nadat het lid geworden is”.  En hij vindt dat de EU de Hongaarse inwoners verdedigt. U ziet hem in het begeleidend filmpje in zijn eigen onnavolgbare hyperkinetische stijl: pure dramatiek.

Orbán kreeg steun uit conservatieve kringen.  CSU-politicus Manfred Weber maakte het duidelijk: “Niemand kan een land het recht ontzeggen zijn christelijke wortels in de grondwet te verankeren of het huwelijk als een gemeenschap van man en vrouw te definiëren.”  En hij stelde impliciet dat het niet aan de EU toekomt te beslissen of Hongarije zich aan de overeengekomen spelregels houdt, maar wel een rechtbank.  En hij herinnerde er nog fijntjes aan dat men blijkbaar met twee maten en gewichten meet.  Bulgarije laat een linkse regering steunen door rechts-radikalen, maar dat stoort de linkse kameraden in het EU-parlement niet.

Het heeft niet mogen baten want het Tavares-rapport, dat tot een resolutie moest leiden,  werd uiteindelijk op 03.07.2013 met 370 stemmen pro, 249 stemmen tegen 82 onthoudingen goedgekeurd. U kan de goedgekeurde tekst hier nalezen.
In het rapport wordt de oprichting van een onafhankelijk mechanisme aanbevolen om “het uniforme respect van grondrechten in alle lidstaten te controleren”.  Nog meer controle.  Nog meer beperking van onze vrijheden.  Nog minder beslissingsrecht.  Ook wordt de Conferentie van voorzitters van het Parlement gevraagd om te onderzoeken in hoeverre er een beroep gedaan kan worden op artikel 7.1 van het Verdrag betreffende de Europese Unie als het antwoord van de Hongaarse autoriteiten niet conform is aan de eisen van het verdrag.

Orbán  reageerde woedend en stelde dat de EU probeert Hongarije onder curatele te plaatsen.
Het Hongaarse parlement heeft het passende antwoord op de erkenning van het Tavares-rapport in Brussel gegeven. In het antwoord legt het parlement vast, dat de stemming duidelijk maakt dat de EU in tegenspraak is met de Europese waarden en een gevaarlijke weg op leidt.  Het zegt niet meer of niet minder dat  de Hongaren geen Europa meer willen, waarin de vrijheid beperkt wordt en de soevereiniteit van de naties wordt aangetast. Het Hongaarse parlement keurde deze beslissing op de laatste dag voor de zomervakantie met een overweldigende meerderheid van 269 tegen 6 stemmen goed. De partijen maakte bekend dat Brussel zou zien dat, wanneer Hongarije bedreigd wordt, alle partijen elkaar trouw blijven – allemaal, op Gordon Bajnai en Gyurcsani na (de Partij van de Buitenlanders en die van de Socialisten).

De Hongaarse beslissing zegt onomwonden: de Hongaren willen geen Europa meer, waarin de vrijheid beperkt wordt en de soevereiniteit van de naties wordt aangetast.

Floriaan Terbeke

 

5 gedachten over “EUSSR vs. Hongarije

  1. Misschien kan men te weten komen welke partijen uit Vlaanderen en Nederland het Tavares-rapport hebben goedgekeurd ? Misschien tijdens de verkiezingsperiode enkele vragen worden gesteld aan deze “democraten”.

    • Ik heb mijn best gedaan om dit te weten te komen, tijdens het schrijven van het artikel al, en, nadat ik uw reactie las, nog eens. Maar ik vind het resultaat van de stemmingen niet. Zal eens mijn licht opsteken bij bevriende EU-kenners.

  2. @ Beste Raymond,
    De belgische “grotekoppen” wisten ook vooraf hoé het Europees Avontuur zou uitdraaien… maar de BEVOLKING moest,… ten koste van àlles, een rad voor de ogen gedraaid worden. (anders hadden de “gewone mensen’ nooit akkoord geweest met de “besparingen onder premierschap van Dehaene”.
    Wij werden BELOGEN èn BEDROGEN, en liepen erin met OPEN OGEN. 🙁

  3. VVV: Belgie is er al bij van 1951, toen de EU nog EGKS heette. Niets liet toen vermoeden dat een gemeenschap voor kolen en staal ooit een politieke unie ging worden.

Reacties zijn gesloten.