EUSSR: economisch terrorisme in Israël

EUSSRBoycot-Israëldecreet van de Europese Unie zorgt voor aardbeving in Israël

Givat-Seev3

Foto: Johannes Gerloff, Israelnetz]

De Joodse “nederzetting” van Givat Ze’ev, vijf kilometer ten noorden van Jeruzalem op de West Bank in Samaria, mag voortaan geen handel meer drijven met de 28 landen van de Europese Unie. Volgens de EU leven de ca. 11.500 inwoners van Givat Ze’ev daar illegaal en moet de Joodse bevolking van die gemeente zich eerst volledig terugtrekken uit het betwiste gebied. Enkel Joden die binnen de pre-1967 lijn van Israël wonen, bestaan wettelijk (voorlopig?) nog wel voor de EU. Zoals bekend tracht de EU de West Bank en Jeruzalem volledig Jodenvrij te maken om zo plaats vrij te maken voor de Palestijnen.

Een bindend decreet van de EU verbiedt iedere verstrekking van studiebeurzen, onderzoeksmiddelen of prijsuitreikingen aan Israëli´s die hun vaste verblijfplaats op de Westelijke Jordaanoever, op de Golanhoogte of in Oost-Jeruzalem hebben. Ook de samenwerking met deze Israëli´s en hun financiële ondersteuning werd verboden. Het besluit zou voor alle 28 lidstaten bindend zijn. De gedupeerden zijn meer dan een half miljoen joodse Israëli´s.

Volgens de nieuwe richtlijn zou in het vervolg iedere overeenkomst tussen een EU-lidstaat en Israël een clausule moeten bevatten, volgens welke de “nederzettingen” geen deel van de staat Israël zouden zijn. De parlementariër en viceminister Ofir Akunis sprak van een “foutief en betreurenswaardig besluit”. “Zulke stappen, nog voordat de Palestijnen een terugkeer naar de onderhandelingstafel hebben verklaard, zorgen ervoor dat vredesgesprekken moeilijker worden in plaats van ze te bespoedigen.”

Lees de rest van dit bericht

2 gedachten over “EUSSR: economisch terrorisme in Israël

  1. Toch poepsimpel: Neem nu eens aan dat Wesvlaanderen onder zo’n embargo ZOU staan… dan vervoeren de Westvlaamse boeren maar hun oogstproducten naar een àndere provincie, dat het dàn, op hun beurt (en mischien een eigen labeltje) verder doorverkopen….
    Het scheelt dan misschien wel een paar EuroCENTJES, doch het geraakt WEL uiteindelijk verkocht (zoals de Zeeuwse-doch-niet-helemaal-Zeeuwse mosselen 🙂

    • Het gaat om veel meer dan een etiket op een paar ton appelsienen of citroenen. Subsidies aan universiteiten bv. voor onderzoek, of voor een extra leerstoel. Economische hulp en veel meer. Eigenlijk heeft de EU Israël totaal geïsoleerd tussen landen die alleen maar de ondergang van de Joodse staat wensen.

Reacties zijn gesloten.