EU-sancties… i.p.v. diplomatie

De zichzelf overschattende EU wil nu ook China in het Oekraïne-conflict betrekken. De EU zou naar verluidt sancties uitvaardigen tegen Chinese ondernemingen die volgens bepaalde berichten militaire uitrusting aan Rusland leveren. M.a.w. extraterritoriale sancties (ook secundaire sancties genoemd) die zich niet tegen de tegenstrever richten maar wel tegen diens handelspartner.

Het vermogen, de rekeningen en eigendommen, van zeven Chinese bedrijven zouden bevroren worden. Zouden… De 27 EU-lidstaten moeten die sancties unaniem goedkeuren. En bij uitbreiding zouden ook Turkije, de VAE en andere landen in Centraal-Azie en de Kaukasus-regio in het zelfde sancties-bad getrokken worden.

Dat China dit niet blauw-blauw zal laten passeren is duidelijk. Wang Wenbin, de woordvoerder van het Chinese buitenministerie waarschuwde dat de EU-plannen “zeer gevaarlijk” zijn en zou niet aanraden de “foute weg in te slaan”. Zo niet zou Peking zich gedwongen zien “ingrijpende maatregelen” op te leggen om ‘s lands rechten en belangen te verdedigen. Voor de EU is China de belangrijkste handelspartner: in 2022 goed voor 230 miljard euro aan exportgoederen.

Harald Vilimsky (FPÖ), lid van de I & D fractie in het EU-parlement (zoals het VB) legde de vinger op de wonde door eraan te herinneren dat Europese bedrijven door de VSA-sancties mee moesten lijden – toen verweet de EU de VSA dat zgn. secundaire sancties een inbreuk waren tegen de het volkerenrecht. Maar als de EU zelf aan de sancties-startknop zit, dan is heel het volkerenrecht plotseling geen knip meer waard.

Tja… zo stilaan zijn we blij dat we het grootste gedeelte van ons aardse leven in andere omstandigheden mochten doorbrengen.

https://www.manager-magazin.de/politik/weltwirtschaft/eu-kommission-sanktionen-gegen-sieben-chinesische-unternehmen-geplant-a-52fb4374-a871-4247-a47f-80f7dd8a0eb9