EU-Kafka in het kwadraat

Elke maand verhuist – onder normale omstandigheden – heel het EU-parlement met heel zijn hebben en houden – 3000 mensen met hun administratie – voor een viertal dagen naar Straatsburg. Er is al veel inkt gevloeid om de verkwisting van miljoenen euro’s wegens de grootheidswaanzin van Frankrijk. 200 miljoen euro per jaar zou dit grapje kosten, berekende men in 2019!

In deze coronatijden ziet men af van de verplaatsing. Sinds maart worden de plenaire zittingen, die volgens het EU-verdrag in Straatsburg moeten plaats vinden, in Brussel gehouden. De zetel van het EU-parlement is immers in Straatsburg, waar ze maandelijks plenair vergaderen; de parlementaire commissies komen in Brussel bijeen.

Kwestie van de kerk in het midden te houden, “als een gebaar van vriendschap” aan de stad en “om de autoriteiten voor hun samenwerking en begrip te bedanken” opende de voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, vandaag om 17.00 uur de laatste voltallige vergadering van het jaar voor een lege zaal in Straatsburg.

Na de symbolische opening reist Sassoli weer terug naar Brussel om plenair – echt – te gaan vergaderen, waarbij de politici worden aangemoedigd vanuit het thuisfront te debatteren en stemmen.

De Fransen zijn – mild uitgedrukt – niet gelukkig met de opschorting van het maandelijkse reizend EU-theater. Wie al eens met een of andere initiatiefnemer het EU-parlement bezocht heeft, weet dat Straatsburg en wijde omgeving, behoorlijk veel geld verdienen tijdens die ene week. ¨Probeer maar eens een hotelkamer te vinden in de buurt. Of zelfs verder afgelegen.

Emmanuel Macron heeft Sassoli al op het matje geroepen en hem attent gemaakt op de overeengekomen bepalingen in het EU-verdrag.

En Sassoli deed wat hij moest doen. Hij trok in z’n eentje naar Straatsburg, opende officieel de zitting van het parlement en keert dan terug naar Brussel om daar volgens de huidige coronaproof regels te gaan vergaderen.

En wij mogen dat betalen…

1 gedachte op “EU-Kafka in het kwadraat

  1. Om nog niet van de vele misbruiken te spreken. Een nicht van mij moest ook deze trip maken naar Straatsburg; Ze ontvangt daarvoor een niet onaardig bedrag om haar hotel verblijf en andere kosten te dekken. Even bij een vriendin blijven slapen en klaar is kees. Het bedrag in de pocket en lustig terug huiswaarts. Ze is niet de enige maar anderen maken het nog bonter ; eventjes de aanwezigheidslijst tekenen en dan terug naar ander oorden;

Reacties zijn gesloten.