Erdogan en ISIS…partners in crime

Volgens een omvangrijk verslag van juni 2016 beschikte de Turkse geheime dienst – MIT – over gedetailleerde informatie betr. de ISIS-aanwezigheid in Syrische dorpen en steden, deelde de plaatselijke bevolking in volgens etniciteit. De meeste informatie werd vergaard door de geheime dienst zelf, maar ook door de Turkse speciale strijdkrachten en het VSA leger.

Een kaart over de “ontwikkelingen” gedateerd 15 juli 2016. Duidelijker weergave hier.
 • De meeste dorpen en steden onder ISIS-controle werden bevolkt door ofwel Turkmenen, etnische Turken in Syrië, die sinds decennia door Turkije gesteund worden, of door Arabieren, of een mengeling van beiden. Bv. in het noordwestelijke Ahtarin, waar de Turkmenen 20% van de meerderheid van de Arabische bevolking uitmaakte, bewaarde ISIS zware wapens en bewapende voertuigen in een graansilo.
 • De Syrische stad al-Bab, met een bevolking van meer dan 100.000, werd beschreven als het belangrijkste ISIS-centrum na Raqqa en Manbij. De stad werd geleid door ISIS-groepen uit Tunesië, Egypte en Libië en bood een onderkomen aan ca. 450 ISIS-familieclans. ISIS bewaarde munitie in grotten ten oosten van de stad en bevoorraadde het front van daaruit.
 • De stad Ar-Rai (Çobanbey) was het tweede belangrijkste ISIS-centrum na al-Bab. De stad fungeerde als verzamel- en herverspreidingspunt voor buitenlandse terroristen die naar Syrië kwamen om zich bij ISIS aan te sluiten. De smokkelroute via de Syrische stad al-Rai en het Turkse dorp Elbeyli was geconcentreerd in Turkse dorpen zoals Ali Mantar en Cangalli. Mijnenvelden gedrapeerd rondom Ar-Rai.
 • Het Turkmeense dorp Ayyasa, dichtbij de Turkse grens, was met uitzondering van enkele oudere burgers, bijna helemaal verlaten. Desondanks gebruikten ISIS-terroristen een moskee als onderkomen, richtten drie verkenningsposten op en waren intensief betrokken bij smokkelactiviteiten vanuit dit dorp.
 • De Arabische stad Ihtimalat werd beschreven als een broeinest van ISIS-aanwervingen met sterke plaatselijke ondersteuning. Verschillende hooggeplaatste ISIS-commandanten en geloofspredikers waren afkomstig uit Ihtimalat. ISIS plaatste tanks ten westen van het dorp en een bomauto aan de zuidwestelijke toegang tegenover een school.
 • Dabiq, zo’n 10 km ten zuiden van de Syrisch-Turkse grens, wordt op het rapport van de geheime dienst vermeld met een aarwezgheid van Turkmenen en Arabieren. Het werd als een belangrijke plaats voor ISIS beschouwd. al-Bagdadi werd erheen gebracht toen hij begin 2015 gewond geraakte.
 • Manbij, met een bevolking van 200.000, was de gaststad voor zo’n 1000 ISIS-terroristen en fungeerde tevens als opvang en verdeelpunt voor aangekomen ISIS-terroristen.
 • Het Turkmeense dorp Delha, nabij de Turkse grens, was onder ISIS-controle. Op en in de gebouwen 12.7 mm zware machinegeweren met een reikwijdte van 2 km. En een ander Turkmeens dorp, Molla Yakup, met 500 inwoners, herbergde ISIS-zelfmoordterroristen.
 • Het Turkmeense Rail (Mregel), met 2000 inwones, diende als triagepunt voor gewonde ISIS-terroristen.
 • Het dorp an-Nahda (Kalkim), op zo’n 5 km van de Turkse grens, met een bevolking van 2000 Turkmenen, stond geboekt als ISIS-territorium.
 • In het dorp Hazal Mazrah werd de burgerbevolking door ISIS gebruikt als menselijk schild tegen de luchtaanvallen van de VSA-coalitie.
 • Volgende dorpen en steden stonden opgelijst zijnde onder ISIS-controle: Dudyen, al-Amiriya, al-Athariyah, el-Bul, al-Mayadin, el-Vaniye, Ersaf, Esrafiye, Faydiyah el-Fayrizuyah, Guz, Haciveli, Halfeti, Halisa, Harbas, Harcele, Kafr Sus, Muraygil, Kandurah, Kara Köpru, Kara Kuz, Kara Mezra, Keklice, el-Ayn el-Vira, Kunaytirah, KIssak Cik, Livanah, Molla Yakup, Naddah, el-Vardah, Rasm al-Ward, Silsilah, Soran al-Bab, Surah, Shadir Sidar, Shandi, Suvayrin, Tali Atiyah, Tall Asah, Tall Battal, Tall el-Hisn, Tel Malid, Telalyn, Tell Ahmar, Tuba Cik, Tokli, Turkman Barih, Tuvayran, Um al-Qura, Umm Hosh, Vahsiyye, Vuquf, Yahmul, Yani Yaban, Yildizlar en Zorhar.

U kan het volledige (Turks) rapport hier bekijken.

Niet toevallig haalde Turkije Turkmeense ISIS-terroristen en hun families uit vluchtelingenkampen in Azaz en Idlib, bracht hen naar Turkije en liet hen daar lopen. Ze krijgen er een nieuwe identiteit en financiële ondersteuning.

Tot Erdogans veiligheidszone in Syrië helemaal op poten staat… want die moet dienen om hen op te vangen. Tenslotte zou hij wel goed gek zijn om dergelijke moordenaars in Turkije te blijven koesteren. (…)

RT berichtte al in 2016 over de Turkse steun aan ISIS. Ging verloren in de poco stroom beschuldigingen aan de ‘dictator’ Assad.

En nu komt de bevestiging door de Koerden… straffer: Turkije zou de terugkeer van ISIS aanmoedigen… aha… als de Koerden het zeggen, dan zal het wel waar zijn, zeker? FSA… het huurlingenleger van Erdogan, dat hij liet oprichten toen het Russische en Syrische leger stilaan naar het noorden oprukten en grondgebied heroverden… dat verzameld zootje extreem gewelddadige terroristen kreeg vrij spel na de Turkse aanval in Noord-Syrië…