“En marche” in Oekraïne

Op 1 april ontsloeg Frans president Macron generaal Eric Vidaud, hoofd van de Franse militaire geheime dienst.(BBC: French intelligence chief Vidaud fired over Russian war failings) Reden: hij zou de gevaarlijkheidsgraad van de toestand in Oekraïne niet goed ingeschat hebben. Inderdaad. Want onder de laatste neo-nazi’s die in Marioepol stand houden, zouden er zich naar verluidt ook talrijke buitenlandse officieren, soldaten en huurlingen bevinden. Dit is aan de hand van een neergehaalde helikopter bewezen.

We kunnen de beelden niet laden. Op facebook zijn ze te vinden via hier vindt u de bijhorende foto’s.

Het “westen” probeert vertwijfeld de daar gestationeerde pionnen, zgz. “militaire raadgevers”, uit Marioepol te evacuëren. Alle pogingen mislukten tot op heden. Want elke dag schiet Rusland helikopters uit de lucht die een dergelijke operatie proberen uit te voeren. Vorig weekeinde werd ook een Oekraïens schip, de Apache, dat onder Maltezer vlag voer, met geweld tegen gehouden toen het een b.g. poging ondernam. (Meer details: klik hier)

Macron had einde maart – naar aanloop van zijn verkiezingscampagne – alle diplomatische kanalen uitgeput om het Kremlin ertoe te bewegen de Franse eenheden uit Marioepol te laten ontsnappen. Blijkbaar was het boter aan de galg. Aan boord van een (rond 4 april) neergehaalde militaire helikopter bevonden zich talrijke sporen die verwezen naar de aanwezigheid van Franse militairen. Uit de schroothoop werden twee Franse officieren geborgen én vond men bovendien ettelijke lichamen van Afrikaans-Franse huurlingen.

Het linkse medium “Journal du Travail” berichtte op 10 april uitgebreid over de in Marioepol vastzittende Franse huurlingen. Ook uit andere landen zou er militair personeel in Marioepol ingesloten zitten. Hun mogelijkheden zijn niet talrijk: capitulatie of de dood. Volgens de Conventie van Genève moet Rusland het leven van tafelschuimende huurlingen niet beschermen. Waarmee niet wil gezegd zijn dat dit het geval is of zou zijn.

Frankrijk ontkent hun aanwezigheid. Waarmee het Kremlin quasi een vrijgeleide krijgt, want huurlingen die niet ter plaatse zijn of niet erkend worden ergens gepositioneerd geweest te zijn, wiens bestaan ontkend wordt, die kan men ook niet bij hun redding… doden. Ook al worden ze de facto gedood… Frankrijk stelt dat men de baretten en insignes via het internet kan kopen en daarmee niet bewezen wordt dat er zich inderdaad “légionnaires” in de gruwel gemengd hebben. Frankrijk heeft geen légionnaires in Oekraïne ingezet, stelt een militaire bron, maar… men kan niet uitsluiten dat oude légionnaires – gepensioneerde, gefrustreerde bompa’s op zoek naar hun verloren jeugdjaren – en enkele deserteurs op eigen initiatief – tégen de officiële bevelen in – de democratie in Oekraïne willen gaan redden zijn. (… en als u dat niet gelooft, dan maakt men u wel iets anders wijs!)

https://www.lalibre.be/international/europe/2022/03/30/guerre-en-ukraine-le-chef-du-renseignement-militaire-francais-remercie-T4SZDOTUGJDTTNQSJF44KOKWJA/

https://www.bfmtv.com/international/europe/les-ukrainiens-ont-besoin-de-nous-cet-ex-legionnaire-veut-tout-quitter-pour-partir-se-battre-en-ukraine_AV-202203030287.html

https://www.bfmtv.com/international/europe/guerre-en-ukraine-comment-la-legion-etrangere-gere-ses-hommes-tentes-d-aller-combattre_AN-202203040319.html