Eerst zien en dan geloven.*

Afbeeldingsresultaat voor eerst zien en dan gelovenTrump kondigde aan de Amerikaanse troepen uit Syrië “zeer binnenkort” terug te zullen trekken, resp. te vervangen door andere landen.  In december ’17 was het Pentagon dit alleszins nog niet van zin.

We hebben zo onze twijfels…

De nieuwste beste vriendjes van de VSA – de geliefde oliesjeiks van Saoedi-Arabië – maakten bij monde van de kroonprins, Mohammed bin Salman, duidelijk dat zijn woestijnstaat het absoluut niet eens met de terugtrekking van het Amerikaanse leger.  “Wij vinden dat het Amerikaanse leger voor een middellange – of zelfs een lange – termijn moet blijven… de aanwezigheid van de troepen zal Washington een medezeggenschap over Syria’s toekomst geven.”  Hij had het dan specifiek over de base in de Deir Ezzor regio: “Als deze troepen teruggetrokken worden, dan verliest u (de VSA) dit controlepunt.  En dat zou een heleboel zaken in de regio kunnen veranderen.”

Juist.  De kroonprins wil niet dat de invloed van Iran zich uitbreidt en hoopt dat Assad geen poppetje van Iran wordt. (Saudi Crown Prince says American troops should remain inside Syria)

De quasi onopgemerkte wens van Trump, de Amerikaanse troepen te vervangen door deze van andere landen, zou wel eens het angeltje onder het gras kunnen zijn, waardoor heel de toestand opnieuw kan escaleren.

Bende komedianten!

Quo vadis, Syria?

*Nvdr: Passend bij Pasen, geven wij enige duiding over het spreekwoord “Eerst zien en dan geloven”, waarvan de herkomst voor velen vergeten of onbekend is.  Verneem meer over de “ongelovige Thomas”.