Quo vadis, Syria?

Afbeeldingsresultaten voor syria flag bleeding

Eerst zien en dan geloven.  President Donald Trump kondigt het “spoedige vertrek” van de Amerikaanse soldaten aan in Syrië.  Wat gebeurt er dan met de bases die ze gebouwd hebben?  Gaan ze die aan hun voormalige geallieerden, de YPG, overhandigen?  “Keep the oil”, zegt Trump.  “Wij pakten geen olie af, zoals IS” … En wat met het nieuwe garnizoen bij de oliebronnen in de Deir Ezzor regio?  Of wil het Pentagon troepen inzetten in Iran?  Of enig ander land dat in de democratieprijzen valt?  Trump lijkt de financiële logica van een zakenman te gebruiken als motief voor de aangekondigde terugtrekking.

Met welk excuus zal hij op zijn zgz. “overhaaste beslissing” moeten terugkomen?  De veiligheid van de Koerden?  Een geënsceneerde gifgasaanval?  Zgn. zelfverdediging?

Ook in de Deir Ezzor regio werd er door ISIS achtergelaten bestanddelen voor de productie van chemische wapens aangetroffen.

Er blijft in Oost-Ghouta nog één zgn. “pocket”, een enclave – Douma – waar de “gematigde rebellen” van Jaish Al Islam de plak zwaaien.  Naar verluidt hebben de onderhandelingen, die naar een soortgelijk akkoord als met de andere “gematigde rebellen” moeten leiden, voorlopig nog geen resultaat gehad.   Een vrachtwagen met wapens op weg naar hen werd onderschept.

Er zijn nog andere mogelijkheden buiten het gebruik van gas: enkele kandidaat-martelaren met bomgordels die zich tussen de burgers op het openbaar vervoer mengen:

Eindelijk in veiligheid.  Zoveel miserie.

Getuigenis van een vluchteling uit de Douma-enclave in Oost-Ghouta: “gematigde rebellen” eisten woekerprijzen voor voeding, water, elektriciteit, verzorging…

De bevrijde enclaves in Oost-Ghouta geven hun geheimen bloot.  Hier ziet u beelden uit Harasta: tunnelnetwerk, wapens (Israëlische makelij?…  Vele vraagtekens.)

Beelden bij de aankomst van de “gematigde rebellen” in Idlib:  de andere kant van de medaille.

Afsluitend deze beelden uit Damascus van gisteravond, Witte Donderdag, voorafgaand aan vandaag, Goede Vrijdag.

En van Palmzondag: