Een verslag uit Syrië zonder poco bril

Wegens de herkenbaarheid en de continuïteit van de reeks handhaven we dezelfde titel, ook al verblijft pater Daniël momenteel in Postel.

——

Maandagavond vertrokken we uit Qara om dinsdagmiddag te landen in Brussel. De kinderen hadden moeite om ons te laten gaan en wij hadden moeite om hen achter te laten. ’n Erg bewogen reis, die me bovendien geradbraakt heeft. Het voorlopige paspoort van cfr Jean en mij was blijkbaar niet lang genoeg meer geldig om Libanon binnen te mogen. We hebben een tweetal uren zitten wachten totdat er dan toch een telefoon kwam vanuit Beiroet dat we binnen mochten. Dan moesten de auto’s sneeuwkettingen aanleggen om tegen 20 km per uur op de spekgladde wegen voort te sukkelen.

En jawel, we waren nog net op tijd om het vliegtuig te halen. En zo werd vermeden dat onze goedkope reis een dure grap werd. Er werd voor mij goed gezorgd. Overal waar een stoel of zetel was, werd ik gedropt om te rusten, slapen of suffen. Ik hoop stilaan te kunnen recupereren.

Van dinsdag 21 februari tot donderdag 23 februari hoop ik met cfr Jean, Moeder Agnes en zr Carmel in de abdij van Chevetogne te zijn. Op zondag 26 februari ben ik met cfr Jean en mijn trouwe chauffeur in de Grieks-Melchitische kerk van Etterbeek, waar cfr Jean ook zal spreken over de Grieks-Melchitische kerk.

Schakel de ondertiteling en ermee verbonden vertaling in via de icoontjes onderaan.

Donderdagavond 2 maart wil ik graag een voordracht geven in Sleidinge (restaurant Pattaya, Hooiwege 49, Sleidinge-Evergem) georganiseerd door onze vriend Peter Vereecke. En de volgende avond (3 maart 19.30 u) in het Wijkcentrum Xaverianen, Xaverianenstraat 13/003 Brugge, georganiseerd door Agnes Jonckheere. Tussendoor ben ik hier en daar bij mensen die me uitnodigen om met enkele van hun vrienden eens van gedachten te wisselen en wat te vertellen. Ik kan me echter zelf niet meer verplaatsen (ben niet meer ‘auto-mobiel’ of ‘zelf rijdend’!). Ze moeten me dus komen halen en terugbrengen. Voor de rest zal ik meestal in de abdijgemeenschap van Postel zijn waar de dagelijkse eucharistie om 11.30 u en de zondagseucharistie om 10.00 u is.

Nog dit: we hadden aangekondigd dat onze gemeenschap in Aleppo en Lattakia een megakeuken zou openen voor 20.000 warme maaltijden per dag (5 dagen in de week). Het zijn er om te beginnen heel wat minder geworden (6.000). Ondertussen hebben we echter  zulke flinke financiële steun gekregen dat we vlug het bedoelde aantal zullen bereiken, mogelijk zelfs meer! God zegene al deze milde weldoeners!

P. Daniel

Varia

Ons vorige bericht met 3 video’s: 1 + 2 hulpoproep, 3. Parabel van de Verloren Zoon: https://www.golfbrekers.be/een-verslag-uit-syrie-zonder-poco-bril-292/

P. Daniel, Abdij van Postel, 17.2.23