Ballonnengate, of het spreekwoordelijke…

… schieten met een kanon op een mug!

Het is bijna een wonder dat er nog geen ruimtetuig teruggekeerd is met een leeggelopen ballon op zijn neus. Blijkbaar zweven er hele ballonnenbrigades over het wel heel exceptionele grondgebied der VSA. Niet alleen Chinese wetenschappelijke ballonnen maar ook…

De Northern Illinois Bottlecap Balloon Brigade, een meteo-hobbyclub vreest dat hun weerballon verloren is. Hun ballon, waarschijnlijk één der “onbekende objecten” die het Amerikaanse luchtruim “onveilig” maakten, heeft 12 dollar gekost en werd waarschijnlijk neergehaald door een 400.000 dollar kostende Sidewinder raket. Een gebeurtenis die de nazaten van de ballonnenbrigade nog tot in de jaren stillekes zullen naverteld krijgen.

Aviation Week meldde de ballon nog gezien te hebben op 10.2.23 ergens aan de westkust van Alaska. Ron Meadows, wiens bedrijf ballonnen-op-maat levert voor geïnteresseerde hobbyisten, wetenschappers of leraren, heeft geprobeerd het leger en de FBI te contacteren in een poging hen duidelijk te maken wat deze “onbekende dinges” waarschijnlijk zijn. Hij werd van het kastje naar de muur gestuurd. “Wat een afgang!”

Volgens een routevoorspelling zou de ballon “op 11.2.23 heel hoog zweven ergens over centraal Yukon”. En laat dat nu net de dag zijn dat een Lockheed Martin F-22 een “onbekend object” met een gelijkende beschrijving, hoogte én in dezelfde regio neerhaalde. Meadows voegde eraan toe dat de beschrijving van alle drie de “onbekende objecten”, die door de Amerikaanse luchtmacht neergeschoten werden, overeen komt met de afmetingen, hoogtes en draaglast van de kleine pico ballonnen die verkocht worden voor een bedrag tussen de 12 en de 180 dollar per stuk, afhankelijk van het model.

Aviation Week nam contact op met de FBI, North American Aerospace Defense Command (NORAD), de National Security Council (NSC) en met het ministerie van landsverdediging, maar ook zij werden afgewimpeld.

Biden kon donderdag niet anders dan toegeven dat het “hoogstwaarschijnlijk ballonnen waren van privé bedrijven, of gewoon voor amusements- of wetenschappelijke doeleinden”. Hopelijk houden de b.g. natonale verdedigiingsinstanties de 2000 stratosferische ballonnen die dagelijks het luchtruim onveilig maken goed in de gaten.

Freewestmedia