“Een dief, leugenaar en moordenaar kan geen premier zijn”

‘Een dief, leugenaar en moordenaar kan geen premier zijn’

Foto: © Turgut Engin. Kemal Kılıçdaroğlu.

Een ”dief”, ”leugenaar” en ”moordenaar” kan geen premier zijn. Dat zei Kemal Kılıçdaroğlu, leider van de grootste Turkse oppositiepartij CHP (Repulikeinse Volkspartij), vandaag (04.03.2014) over premier Recep Tayyip Erdoğan tijdens een CHP-bijeenkomst in de stad Kırklareli.

Kılıçdaroğlu’s beschuldiging is een reactie op gisteravond uitgelekte geluidsopnames* van vermeende telefoongesprekken tussen premier Erdoğan en voormalig minister van Justitie Sadullah Ergin over het ”beïnvloeden” van een rechtszaak tegen mediabaron Aydın Doğan en vorige week uitgelekte geluidsopnames**van vermeende telefoongesprekken tussen Erdoğan en zijn zoon Bilal, waarin de premier zijn zoon de opdracht geeft een grote hoeveelheid contant geld weg te werken.

In zijn toespraak betichte de CHP-leider Erdoğan van het ”vermoorden” van de rechterlijke macht. Verder herhaalde hij zijn oproep aan Erdoğan om af te treden. Hij benadrukte dat Erdoğan arm was toen hij zijn politieke carrière begon, maar intussen is uitgegroeid tot een van de rijkste premiers in de geschiedenis van de Turkse republiek. Kılıçdaroğlu verklaarde dat hij Erdoğan verantwoordelijk zal houden voor zijn daden. ”Ik zal hem vinden en naar Turkije brengen, waar hij ook naartoe vlucht.” 

Ook riep Kılıçdaroğlu het volk op niet meer op Erdoğans regerende AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) te stemmen. ”Tegen degenen die op de AKP hebben gestemd, wil ik het volgende zeggen: deze regering heeft jullie voor de gek gehouden. Ze hebben beloofd jullie rijk te maken, maar ze zijn zelf rijk geworden. Ze deden alsof ze religieus waren. Als jullie deze keer weer op ze stemmen, dan zullen jullie onderdeel zijn van hun zonden.”

Ook gisteren richtte Kılıçdaroğlu zijn pijlen op Erdoğan. ‘‘De wereld is nooit eerder getuige geweest van een dief als hem. Vertrouwen jullie deze man nog steeds?”, zei de CHP-leider in een toespraak voor een groot publiek in Kırklareli. Hij benadrukte dat de premier tot over zijn oren betrokken is betrokken bij corruptiepraktijken en riep de politie op corruptie te bestrijden. ”Ik doe een oproep aan mijn politie broeders, jullie zijn de politie van het volk, niet de politie van een dief. De politie zou corruptie moeten bestrijden, niet degenen dienen die stelen van de staat.” Velen in het publiek droegen borden met opmerkelijke teksten over Erdoğan, zoals ”Geen geld voor de boer, arbeider en gepensioneerde, terwijl Bilal genoeg heeft”, ”Dief!” en ”Onze stem is onze eer, het is niet te koop”. 

* geluidsopnames: volg bruggetje naar opiniestuk in de krant Hürriyet, horende tot de Aydın Doğan-mediagroep.  De opname zelf hebben we (nog) niet in een vertaalde versie kunnen vinden.  Vermits ons Turks niet écht schitterend is, hebben we de video, waarvan we vermoeden dat het om de geluidsopname gaat, niet kunnen op echtheid  verifiëren.  Derhalve plaatsen we hem voorlopig niet.

**geluidsopnames: hier te beluisteren, met een vertaling naar het Engels via Youtube en  Liveleak 

Zaman Vandaag, Kırklareli

Lees ook: Nu mag Erdogan zich legaal bemoeien met de rechtspraak

2 gedachten over ““Een dief, leugenaar en moordenaar kan geen premier zijn”

  1. Dat Erdogan een dief is zou me niet verwonderen maar ik denk dat ook onze eerste ministers allemaal dieven zijn en dat ze allemaal zouden moeten vervolgd worden maar corruptie is moeilijk te bewijzen maar ze zijn allemaal na hun carrière enorm rijk geworden dank maar eens aan Jean Luc Dehaene

  2. Kilicdaroglu is dat niet de Turkse vertaling van “Dewinter”.Ik heb het gevoel dat de Turkse lente op komst is . In ieder geval een moedige politieker !

Reacties zijn gesloten.