Een blik achter de coulissen: kennismaking met een andere Zelensky.

De gegevens van de zgn. Pandora Papers werden door de recente gebeurtenissen – corona, Oekraïne – ondergesneeuwd maar ze zijn niet verdwenen.

Het Pandora Papers onderzoek (ca. 600 journalisten werkten eraan mee) is gebaseerd op het lekken van ca. 11.9 miljoen documenten afkomstig van 14 financiële bedrijven verspreid over heel de wereld. Ook gegevens en contacten van de komiek-acteur-president Zelensky.

Waarin hebben zij, wereldleiders, machtige politici, biljonairs, VIP’s, religieuze voorgangers, drugdealers, Tony Blair, de Jordaanse koning, de Keniaanse president, Poetin of het Duitse model Claudia Schiffer… én de Oekraïense halfgod, president Zelensky… hun verdiende centjes belegd of verstopt? In prachtige huizen, villa’s, kastelen, yachten, domeinen? In belastingparadijzen? In onroerend goed in Londen of elders?

Zelensky trad aan en beloofde twee belangrijke zaken: vrede te realiseren in de Donbass, een verstandhouding op te bouwen met Rusland én de corruptie in Oekraïne uit te roeien. Geen van deze doelstellingen werden uitgevoerd. Integendeel. Het Oekraïense leger stond gereed om de “rebellen” in de Donbass voor eens en altijd een lesje te leren, de 30 à 35% Russisch sprekende landgenoten werden tot tweede klas-bewoners verklaard en het westen (VSA/NAVO) kreeg een onbeperkte toegang tot het grondgebied.

En de corruptie bloeide als tevoren. Geld wit wassen of het land uitsluizen is immers een “oude traditie” in Oekraïne.

Blijkt dat Zelensky’s productiebedrijf Studio Kvartal 95 gedurende talrijke jaren, vooraleer de komiek de overgang maakte naar politiek drama, de opbrengsten, die weliswaar naar verluidt niet illegaal verdiend werden, onderbracht in verborgen belastingparadijzen of eigendommen in het buitenland. Eén van zijn partners verdedigde die maatregel “daar het geld anders zou verdwenen zijn in de onpeilbare diepte van het Oekraïense corrupte establishment”. Waarom die opbrengsten dan niet officieel in de Oekraïense staatskas overgeboekt werden toen Zelensky & co zelf het establishment werden? “.. We zijn ermee bezig, maar het gaat traag.”

Zijn aandeel in de firma van en met compagnon Serhiy Shefir – tevens toenmalig hoofd van de Oekraïense Veiligheid – werd voor Zelensky’s presidentsverkiezingen overgeschreven op Shefir, maar deze zou nog altijd dividenden uitbetalen aan een bedrijf, waarvan Zelensky’s echtgenote eigenares is. Indien zo, dan is dit illegaal. In elk geval zijn deze onthullingen een zgn. “smoking gun”, een bewijs dat zijn imago in fel contrast staat met de werkelijkheid, dat zijn presidentenrol slechts “make believe” is: de man van het volk die president wordt omdat hij zijn buik vol heeft van de elite en hun verborgen rijkdom in belastingparadijzen is niet meer dan een filmscenario.

Serhiy Shefir ontsnapte ternauwernood aan een aanslag in Kiev op 22.9.2021. De dag na de aanslag werd de wet goedgekeurd die oligarchen verbiedt geld te sponsoren aan politieke partijen of aan privatisering van bedrijven deel te nemen. Borys Shefir, broer van Serhiy, mede-eigenaar van Maltex Multicapital Corp., ontkent niet dat hij eigenaar is maar verklaart niet op de hoogte te zijn van de details betr. het uit het land sluizen van gelden. Daar zou vooral de huidige Veiligheidsbaas, Bakanov, voor verantwoordelijk geweest zijn.

Indien u het Engels voldoende beheerst, kan u via dit bruggetje een kijkje nemen in de financiële en politieke krabbenmand van en met Zelensky’s entourage: https://www.occrp.org/en/the-pandora-papers/pandora-papers-reveal-offshore-holdings-of-ukrainian-president-and-his-inner-circle

https://www.rferl.org/a/pandora-papers-tax-havens/31490744.html