Doorzichtig manoeuvre?

Afbeeldingsresultaat voor bolton iran dealJohn Bolton, voormalig Amerikaans ambassadeur bij de VN. Eén van de regisseurs van de oorlog in Irak. Naar verluidt in ongenade gevallen bij Donald Trump.  Hij zou bij diens aanstelling de opdracht gekregen hebben een plan te ontwikkelen hoe de VSA uit het Iran-akkoord kunnen stappen.  “Kunnen” want eigenlijk hebben ze er geen reden toe.  Iran houdt zich aan de voorwaarden.

Bolton vindt het niet per se moeilijk: het akkoord is “tegen de Amerikaanse nationale belangen”.  Punt.  Bolton copieert en plakt gewoon het Syrië-scenario op Iran. Het VSA-Iran akkoord dient dan opgeblazen en een burgeroorlog op touw gezet.  Allicht voelt de man zich aangemoedigd door het bezoek aan de ‘oppositie’ dat gedwongen werd zijn tenten op te slaan in Albanië (zie artikel onderaan).
John Bolton, voorlopig onzichtbaar in de entourage van Trump, ging met zijn plan “Here’s how Trump can drop Iran deal” naar de media, in de hoop dat zijn verhaal de rode loper zou doen uitrollen in het Witte Huis. Quod non.  Opgestaan is plaats vergaan.  Tenzij hij bewust even op een zijpad geplaatst werd.  In de politiek is immers niets wat het lijkt.  Boltons plan is niet verrassend: vervang de verontwaardiging over  ‘chemische’ door ‘nucleaire’ wapens. Begin heimelijk – samen met zgz. geallieerde staten, zoals het V.K., Duitsland, Israël en Saoedi-Arabië,  terroristische organisaties te financieren opdat er een ‘spontane’ opstand van de ‘onderdrukte democratische oppositie’ kan gecreëerd worden. Oefen druk uit binnenin Iran via deze ‘oppositie’ en diens terroristische vriendjes, voer sancties in als protest tegen het ‘regime’, weiger vervolgens alle Iraanse visa en laat Iran” betalen voor 9/11″.

Een plan dat in Syrië functioneerde. Het moedigt etnisch-sektarisch geweld aan, veroorzaakt bloedvergieten ‘dat de wereld wakker schudt’, en steunt minderheden zoals de Beloetsjen of de Koerden. Beloetsji terroristen en hun netwerken zijn nu al verantwoordelijk voor ca. 3000 dode soldaten en agenten aan de Iraanse grens. (Iran’s Baloch insurgency and the IS)
De totale ban op de uitreiking van visa – ook voor religieuze, onderwijs-, sport- of andere verplaatsingen – moet ‘de bevolking wakker schudden’.
Bovendien eist Bolton schadeloosstelling voor alle terreurdaden, 9/11 inbegrepen. Een rare hersenkronkel vermits hij hiermee suggereert dat Iran hiervoor verantwoordelijk was. Nochtans waren 15 van de 19 terroristen op 9/11 Saoedische staatsburgers.

Onze redactie vraagt zich af welke voorbereidende rol Bolton vervult. Er is in de politiek menig goede acteur verloren gegaan.

Lees er alles over: John Bolton memo Trump: “How to get out of the Iran Nuclear Deal”

Bolton writes in op-ed he can’t get in to see Trump anymore

VSA op zoek naar ‘democratie’ in Iran?