De VSA zien zichzelf in de rol van vredesduif

De VSA willen Oekraïne bij mogelijke onderhandelingen met Rusland over het einde van de oorlog met raad bijstaan.

“Wij zullen hen ondersteunen en hen raad geven terwijl zij erover nadenken hoe ze tot een akkoord met de Russen kunnen komen,” zegde Jake Sullivan, nationaal veiligheidsadviseur van Joe Biden. “Wij vinden dat deze zaak via diplomatieke kanalen moet beëindigd worden.” En… het is niet de taak van de VSA voorwaarden of doeleinden voor onderhandelingen voor te schrijven.

Sullivan legde er de nadruk op dat Oekraïne uiteindelijk zelf moet beslissen waarop het in wil gaan. En dat men Oekraïne niet zou dwingen territoriale toegevingen te doen – dat mag niet volgens het volkerenrecht en is “gewoon fout“*. “Voorlopig betekent onze steun dat wij Oekraïne door een gestage aanvoer van wapens en door informatie van onze geheime diensten steun verlenen.” Belangrijk, zo Sullivan, is Oekraïne op het slachtveld (… letterlijk citaat) te versterken, omdat dit ten slotte ook de Oekraïense positie aan de onderhandelingstafel versterkt.

Woensdag kondigde de VSA-regering een bijkomende wapenlevering aan Oekraïne ter waarde van 1 miljard dollar.

*Is de bezetting van een gedeelte van Irak en Syrië dan niet fout??? Wordt het volkerenrecht slechts toegepast volgens de “exceptional” handboek der VSA?

Handelsblatt