De vredesduif vliegt niet als het te warm is

De opwarming van de aarde heeft het weer gedaan.  De woestijn trekt op naar het noorden, de ijsbergen smelten, de zeespiegel stijgt, bij ons duurt de winter meer dan zes maanden, intense regenval en overstromingen… en nu komt er nog een fenomeen het rijtje calamiteiten aanvullen.

Geloof het of niet: geweld en agressie is ook te wijten aan de opwarmende aarde.
Geen oorlogen, geen bendevorming, geen terrorisme, geen moslimterrorisme, geen slechte opvoeding van jongeren, zelfs geen gebrek aan kansen of een ontoereikend integratieproces zijn verantwoordelijk voor het toenemend geweld. Hun hersenen slaan gewoon op tilt omdat ze gaar gekookt worden door de warmte.  En dan verandert de meest vredelievende kamelendrijver in een moordmachine.

Geef hen allemaal een goed functionerende airconditioning en alle problemen zijn van de baan.  Al Qaeda-krijgers trekken dan in een boetekleed en op blote voeten door de hele wereld om de boodschap van vrede te verkondigen.  Straatschoffies helpen bomma’s hun boodschappen dragen zonder dat ze op het idee komen hun handtas te stelen.  Jongerenbendes veranderen in koorknapen.

Wetenschappers hebben er een studie over geschreven in Science. Zelfs hele kleine afwijkingen van de normale temperatuur of hoeveelheid neerslag zijn al in staat om de kans op conflicten te doen stijgen.  Ze zijn niet over één nacht ijs gegaan, de onderzoekers.  Ze kwamen tot hun analyse vanuit verschillende oogpunten, zoals  de archeologie, economie, psychologie, enzovoort. Sommige onderzoeken gingen over moderne conflicten, anderen over situaties in een ver verleden (tot 10.000 voor Christus).  Ze bekeken zowel klein geweld (!) zoals moord, verkrachting e.d., als groepsgeweld, zoals burgeroorlogen en Lente-opstanden.  De politie zou meer geweld gebruiken als het klimaat afwijkt en oude beschavingen zouden eraan ten onder gegaan zijn.

2°C hoger op de thermometer verhoogt de kans op burgeroorlogen met meer dan 50%.   En ze zijn zelfs tot de conclusie gekomen dat dinosauriërs wel eens weer zouden kunnen opduiken.

Wij zijn nogal sceptisch van aard.  Aan verhitte gesprekken hebben wij ook al eens deel genomen.  Maar wij zijn van de warme maand juli totaal niet agressief geworden, integendeel!  Luilekker uitgestrekt in een zetel in de tuin of met vrienden  een terrasje doen.  Zalig.  Geen enkele agressieve gedachte komt er in ons boven.  Behalve als het bier niet koud gezet is, maar we gaan daar echt geen mes voor trekken of een bom laten ontploffen.

In één conclusie moeten we de wetenschappers gelijk geven, want er is een oorzakelijk verband.  Sinds onze samenleving verrijkt werd met zuiderlingen gaat onze beschaving om zeep.  Of het eraan ligt dat hun hersenen genetische afwijkingen vertonen door eeuwenlang gaar gekookt te zijn door een onbarmhartige woestijnzon, kunnen wij niet beoordelen.  Zelfs al wonen ze al twee generaties in Noord- en West-Europa, toch blijven ze even agressief als in hun zandbakland.

Floriaan Terbeke

Bron: http://newscenter.berkeley.edu/2013/08/01/climate-strongly-affects-human-conflict-and-violence-worldwide-says-study/

4 gedachten over “De vredesduif vliegt niet als het te warm is

 1. Onlangs las ik:
  “Indien ik mijn hoofd 5 maal per dag op de stenen zou bonken, zouden mijn hersens ook geklutst zijn”.

  • Jamaar, ‘t is écht hoor! Ik weet dit via gerechtelijke politie met wie ik nauwe banden heb, en die stelling is wel dégelijk onderbouwd: véél meer moorden in de zomerperiode dan in het grootste deel van het jaar als we liggen te bibberen! Die mensen spreken van ondervinding, wij kunnen er enkel maar naar gissen…
   Je kan natuurlijk altijd eens proberen je hoofd tegen de muren te bonken, dan ben je zéker dat het aan de warmte ligt! ;o)
   Mensen worden aggressief als het zo heet is, ik ondervind dit bij mezelf ook: ik ga nu precies niet op moordtocht maar ik kan véél minder verdragen/tolereren!

   • Beste Jolien het spijt me dat ik dergelijke sympathieke naam moet tegenspreken. Ik woon al een zeven tal jaartjes in Thailand. Zelden daalt de temperatuur hier onder de dertig graden maar van agressieve toestanden om warmte redenen heb ik nog niets ondervonden. Het is gewoon de mentaliteit . Onlangs was ik getuige van een lichte botsing tussen twee voertuigen. De voerders stapten uit en begroeten elkander. In belgie heb je de kans op een verhitte discussie om over het ergste maar te zwijgen zeker als de tegenpartij een cultuur verrijker is. Verkeersagressie bv bestaat hier niet , integendeel . Zonnebankjongens die denken dat de wereld aan hun kl… hangt voelen zich sterk omdat ze aaneenklitten als vettige haren , hebben nooit een degelijke opvoeding gehad en een beperkte herseninhoud . Verder beschikken zij over verse pampers en het toverwoordje racist . De grote schuldigen zijn de correct traditionele partijen op wie Vlamingen nog massaal hun stem uitbrengen . Ik ben fier Vlaming te zijn maar niet op het lompe en naieve soort die heel dat circus mogelijk maken !

Reacties zijn gesloten.