De verzwegen muur

https://i0.wp.com/likud.nl/wp-content/uploads-plikud01/2015/06/gaza_wall.jpg?resize=474%2C296

De muur tussen Gaza en Egypte

De verzwegen Egyptische blokkade van de Gazastrook
Door Khaled Abu Toameh, Arabisch journalist (vertaald), 3 juni 2015.

De internationale gemeenschap en media hebben het vaak over Israël’s verantwoordelijkheid voor de voortdurende blokkade van de door Hamas-bestuurde Gazastrook, terwijl zij negeren dat Egypte zeer ernstige reisverboden handhaaft voor de 1,7 miljoen Palestijnen die er leven.

Yussra al-Najjar, een 65 jaar oude vrouw uit de Gazastrook, overleed deze week terwijl zij wachtte op de mogelijkheid van Egypte terug te keren naar de Gazastrook. Tezamen met honderden andere Palestijnen was zij de afgelopen maanden gestrand aan de Egyptische zijde van de Rafah-grenspost.

Al-Najjar is de tiende Palestijn die omkomt tijdens het wachten totdat Egypte de Rafah-grenspost opende. Volgens haar familie verloor zij het bewustzijn terwijl zij wachtte in de reizigershal aan de Egypte zijde, waarna zij naar een Egyptisch ziekenhuis werd gehaast, alwaar zij dood werd verklaard.

Het is onwaarschijnlijk dat dit verhaal de voorpagina’s van de grote westerse kranten haalt. Het verhaal had echter ruimschoots verslagen geworden als zij ook maar een dag gestrand had geweest aan de Israëlische zijde van de grens, laat staan als zij er overleden was.  Lees verder…

Recent – in het najaar 2014 – heeft Egypte meer dan 680 woningen langs de Gazagrens vernietigd.  Ca. 10.000 mensen werden gedwongen te verhuizen om plaats te maken voor een bufferzone van 500 m langs de 14 km grens. De Egyptische overheid wil haar grens beschermen na de aanslagen om het leger in het noorden van Sinaï.  De bevolking kreeg naar verluidt 48 uren om haar boeltje te pakken.  Er werd een geldelijke compensatie beloofd.

FT

1 gedachte op “De verzwegen muur

  1. Zijn dat geen stalen damplaten die enkele meters diep in de grond zijn geheid om tunnels onmogelijk te maken? Heeft blijkbaar ook al niks opgeleverd.

Reacties zijn gesloten.