De poco nullenzender in de Tremelose porceleinenwinkel

mediamanipulatieHoe twee als moslim verklede VRT-journalisten “duidingsjournalistiek” verwarren met candid camera.

Gisteren lanceerde de VRT haar nieuwste actuamagazine (pardon: “duidingsprogramma”) Pano. Ook al is Björn Soenens vertrokken, de missionarishouding van onze openbare omroep staat steviger dan ooit overeind. In een undercoverreportage streken twee als moslims uitgedoste proefkonijnen (VRT-redactielid Rachida El Garani en een acteur) neer in het Vlaams-Brabantse Tremelo om er een winkel te openen. In Tremelo wonen geen moslims, dus hun verschijning baarde enig opzien.

“Reportagemakers Machteld ­Libert en Mario Mertens hadden deze blanke gemeente dan ook duidelijk uitverkoren met één bedoeling: andermaal tonen hoe racistisch en xenofoob de gemiddelde Vlaming wel is. Nochtans waren het geen mensen van Afrikaanse of Aziatische origine die ze lieten neerstrijken, maar moslims met alle uiterlijke kentekenen. En daar verraden de programmamakers eigenlijk zichzelf: het gaat niet om ras en huidskleur, maar om religie en ideologie. De echte vraagstelling was dus: hoe gaat de Vlaming om met de islam en met mensen die deze godsdienst belijden?…”

“…Dit soort programma’s is informatief van bedenkelijk allooi en maakt ons niets wijzer, behalve dan over de intenties van de makers zelf. Het undercoverconcept kan nuttig zijn om de Russische maffianetwerken in Antwerpen bloot te leggen, of een Bahama-combine wereldkundig te maken, maar in de straten van Tremelo is het weinig meer dan banale candid camera, met een sausje van onderzoeksjournalistieke pretentie. Ze hadden net zo goed in het dorp van Pater Damiaan een uitgedost SM-stel mét attributen een seksshop kunnen laten openen, en zien wat dat gaf aan reacties…”

Lees het opiniestuk van Johan Sanctorum

U kan het programma hier (her)bekijken:

4 gedachten over “De poco nullenzender in de Tremelose porceleinenwinkel

  1. Ik heb het youtuubeke afgezet ! Hunne Pano kan de pot op . Ik zou het kunnen vergelijken met een reportage over een gesloten instelling voor jeugdcriminelen.
    Medewerkers van de nullenzender verkleden zich als krapuul en laten zich intervieuwen. Iedereen krijgt dan de indruk dat die gasten nog zo slecht niet zijn.
    Waarom geen experiment met echte asielzoekers die den boel op stelten zetten inplaats van twee brave Moslimmers. Het zou een heel andere reportage worden

  2. Na 15 minuten rechtstreeks gekeken te hebben ben ik gaan kotsen, daarna de tv uitgezet want hij zou kunnen schade oplopen hebben.

Reacties zijn gesloten.