De kip of het ei

Wordt men dom door het drinken of drinkt een dommerik van nature meer?

Dat is de vraag waarmee Zweedse wetenschappers zich bezig gehouden hebben.    Voor hun studie heeft het onderzoeksteam van Daniel Falkstedt en Sara Sjölund van het Karolinska Instituut de drinkgewoontes van ca. 50.000 mannen, geboren tussen 1949 en 1951,  onder de loep gehouden.

Dat men van (alcohol) drinken niet bepaald slimmer wordt is algemeen geweten.  De studie toont echter aan dat er een verband bestaat tussen intelligentie en alcoholverbruik.   Mannen met een laag IQ drinken meer dan hun intelligentere geslachtsgenoten.  Ze baseerden zich op IQ-cijfers van dienstplichtigen tussen 1969 en 1971.

Bovendien werden er ook de rookgewoontes, het medisch dossier en de familiegeschiedenis geanalyseerd en de emotionele stabiliteit, eventuele psychische problemen en het alcoholgebruik van hun vaders.

 De studie toonde aan dat mannen die veel drinken gemiddeld een lager IQ hebben dan mannen die weinig of minder alcohol tot zich nemen.  De wetenschappers gaan ervan uit dat hun gedrag het gevolg is van hun intelligentie: “Normaal ontstaat eerst de intelligentie en dan pas het gedrag, i.e. het alcoholgebruik.”  

Uitzonderingen bevestigen de regel.  Maar de b.g. conclusie is maatgevend want de eerste I.Q.-test vond plaats in hun jonge jaren; het alcoholgebruik daarentegen begon pas later.

In maart zal de studie in  «Alcoholism: Clinical & Experimental Research» bekend gemaakt worden.

11 gedachten over “De kip of het ei

 1. De kip of het ei?
  Drink ik als er een probleem is…..Of……Heb ik een probleem als ik drink?
  Wetenschappers, hè.
  Een team van 15 onderzoekers hebben na 4 jaar ontdekt dat er bij mierenkolonie’s aparte hoeken zijn in hun termietenhopen waar ze hun behoefte moeten doen. Er is nog verdere onderzoek nodig om te weten hoe ze die mesthopen nadien wegruimen. Maar het onderzoek ligt stil want het geld is op.

   • Mieren hebben méér verstand dan “de groentjes”… zij HOUDEN hun mest bij om paddenstoelen op te kweken.
    De “groentjes” in tegendeel beboetten de boeren met een “mestdecreet” dat bepaald hoéveel, & wààr, hun mest MAG gestrooid worden… Grrrr, reeds bijna van de boerenbedrijven zijn het slachtoffer indien zij gecatalogeerd staan met een rode, of gele, kaart (en, noodgedwongen MOETEN STOPPEN met hun bedrijf) —-> Ook naar de “koers” gekekend op zaterdag 28 febr ?
    Dan zullen Jullie wel die dubbele rij tractoren gezien hebben langs het parcours.

    • Volgens de onvolprezen EU moet er méér natuur komen. Dit ten koste van de landbouw. Dat is volgens de EU geen natuur. En in het Vlaams Parlement bakken ze er ook niet veel van met hun decreten. Sinds het bermdecreet in voege trad groeien de netels en distels dat het een lieve lust is. Ze mogen immers pas gemaaid worden nadat ze in het zaad geschoten zijn.

 2. Ja saluu , ik drink iedere avond mijn whisky ! Mijn psychodiagnostische test heeft uitgewezen dat ik over een IQ beschik van meer dan “120” . Het is voor de diegene onder U die hun twijfels hebben over mijn oprechtheid en de redactie , die mij steeds de raad geeft om mijn hoofd te beschermen met een sombrero , gemakkelijk te bewijzen . Ten eerste , ik lees en ben fan van Golfbrekers dat op zichzelf is al een bewijs van een hoge intelligentie ! Ten tweede ik schrijf nooit fauten . Ten derde Ik ben een rechtse en heb het VB lief .Ten vierde , ik vind de Islam niet echt sympathiek zeker niet hun fundamentele aanhangsels want die hebben maar een IQ tussen de 10 en de 15 , kunnen wij iedere dag vaststellen ! Bovendien zit hun IQ in hun verwarde baard

   • Zien Jullie nu wel, geachte Redatie, dat de problemen komen nà het drinken (vooràl met “gekleurde drank” zoals whisky)
    Onze Golfbrekersvriend René zal dat làter wél merken… met “gekleurden”… niks dan last. :-(.
    Daarom is het véél veiliger, en…zonder kater de volgende morgen om “witte” te drinken: Jenever,
    Gin, Vodka, Snaps,en… uitteraard, witte Rhum.

     • Ik zou toch voorzichtig zijn beste Vic ! Niet te veel snaps , Vodka , witte rhum enz ……zeker niet bij het schrijven van een reactie
      Het is niet , geachte Redatie maar wel Redactie !

 3. Hoe het ook is, als men de immigratiepolitiek van Zweden als resultaat neemt moet de alcoholconsumptie daar heel, maar dan ook heel hoog liggen, zeker bij hun regering.

 4. Twee mogelijkheden beste Rene…1) in crisistijd moet iedereen z’n steentje bijdragen om te besparen en Fikken heeft dat dus gedaan door de “c” te laten vallen 🙂
  2) Alzheimer heeft weer parten gespeeld… dju toch 🙁

Reacties zijn gesloten.