De EU is een recidive dief

EUSSRDe EU is een recidive dief

De geschiedenis van de euroredding is een geschiedenis van herhaaldelijke inbreuken op de zelf opgestelde regels en afspraken. De ene inbreuk leidt tot een volgende. Wie hiervoor nog een bewijs zocht, kan niet omheen het hulppakket voor Cyprus. Want er laat zich geen ergere beschadiging van het vertrouwen voorstellen dan de confiscatie van spaargelden door de staat. Cypriotische kleinspaarders moeten even goed opdokken als de vermeende of bewezen buitenlandse geldwitwassers – deze laatsten hadden naar alle waarschijnlijk middelen en gelegenheid genoeg om hun spaartegoeden vooraf elders onder te brengen.

De inbreuk op de regelgeving is formeel: in de hele EU bestaat een – pas tijdens de financiële crisis afgesproken – garantie voor spaargeldtegoeden tot een bedrag van      € 100.000. De eurogroep heeft deze garantie aan zijn laars gelapt. Een volgende inbreuk op de regels bestaat uit een niet meer bestaande vertrouwensbescherming en een bestraffing door de staat van spaarders. Welk signaal hiervan uitgaat, moet niet verder uitgespit worden. Die inbreuk is een feit, onafhankelijk daarvan dat de eurostaten niet dienen om Russische geldwitwassers te financieren, en bovendien los ervan geen enkele belastingbetaler ervoor gekozen heeft om rotte cypriotische banken te redden.

Zoals in het verleden legt de eurogroep er de nadruk op dat de gevonden oplossing éénmalig is, zoals vorige “eenmalige maatregelen”, die slechts tot doel hadden zand in de ogen te strooien van de belastingbetaler, die men met allerlei onheilsvoorspellingen om de oren slaat bij het eventueel verdwijnen van de euro.

We kennen het verhaal van de “eenmalige maatregelen in het land b”. Onze regering is weer op zoek naar geld. Ook daar zal men weer kiezen voor een gemakkelijke oplossing, die niets structureel zal veranderen in het uitgavenpatroon van dit onzalige land waarvan we de pech hebben inwoners zijn.

Thief at Stealing.Cyprus krijgt 10 miljard euro, waarvan een overgroot deel voor de redding van de rotte banken zal aangewend worden. Eigenlijk stond 17.5 miljard euro op het verlanglijstje, maar daar hebben de financiële bollebozen een oplossing voor gevonden. Het saldo moet nl. in eigen land gezocht en gevonden worden door middel van privatisering van o.a. havens, telefoonmaatschappijen en energieleveranciers. De grootste aap uit de mouw is het beslag op de spaartegoeden. Niet alleen op spaarrekeningen van vermoedelijke witwassers, meestal uit het buitenland, die hun geld daar geparkeerd hebben, maar ook op het appeltje-voor-de-dorst van de kleine man. Boven een bedrag van € 100.000 wordt 9.9% geheven; eronder 6.75%. Volgens Jeroen Dijsselbloem, chef van de eurogroep, zou dit een fraaie totale heffing van € 5.8 miljoen moeten opbrengen. En het moet snel gaan: dit weekeinde nog. Wegens een feestdag zijn de banken op maandag gesloten. Men gaat ervan uit dat tegen dinsdag de spaartegoeden afgeroomd zullen zijn. Intussen zijn de tegoeden quasi bevroren; er werden immers “adequate maatregelen getroffen om te verhinderen dat kapitaalafvloeïngen kunnen plaats vinden.”

Wie stopt een recidive dief die ons van dag tot dag armer maakt en daarbij de boodschap verkondigt dat we er allemaal beter van worden?

Florent Van Ertborn

Bron: diverse media, die zelfstandig durven denken en hun pen hanteren, o.a.

http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/zyperns-rettung-diesmal-bluten-die-sparer-12117258.html

3 gedachten over “De EU is een recidive dief

 1. De maskers vallen af
  Het snijden in de schulden in Cyprus is de blauwdruk voor de verdere euroredding: vrijdag vroeg in de ochtend wordt in Brussel besloten om te onteigenen. Daarop wordt het online bankieren geblokkeerd. Zondag volgt de formele wet op nationaal niveau. Maandagmorgen is de verplichte heffing al van de rekening afgehaald.

  Laat je zuurverdiende centjes voor alle zekerheid op de bank staan dan loop je geen risico. Het beste is een staatsbank, heel veilig. Belfius is er zo eentje waar de brave burger volledig vertrouwen in heeft want de ministers hebben gezegd dat het een goede bank is.
  Het resultaat mag er zijn, van nog enkele miljarden verlies vorig jaar, dit jaar een slordige 500 miljoen winst, op één jaar. Zeg nu zelf, als dat geen goede bank is, even goed dan de betrouwbare familiebank Fortis, euh Fortwas, Ooitwas.
  De meesten kleine landen doen mee met de grote jongens in de hoop niet opgevreten te worden door de krokodil EU, maar zie wat in Cyprus gebeurd. Als je denkt dat je centjes veilig geparkeerd staan, heeft Van Rampuy en co een nieuwe truc gevonden, een dictatoriale beslissing om de bankrekeningen te confisqueren. En kom nu niet aandraven met hun argument dat het allemaal rekeningen zijn van Russische maffia leden, alsof er geen normale burgers wonen in Cyprus. Volgens de EUSSR is eigendom, naar hun voorganger de USSR, diefstal.
  Geen enkel door de bevolking verkozen parlement zou zich daar aan wagen, om het met een populair en afgezaagd gezegde duidelijk te maken, de maskers vallen af.
  Die blauwdruk voor heel Europa zouden velen onder ons wel willen inkijken, enkel om te weten wanneer wij aan de beurt zijn.
  Stradi
  http://ejbron.wordpress.com/2013/03/16/eu-onteigent-bankklanten-wet-op-zondag-op-maandag-is-het-geld-al-weg/#more-35807

 2. VOOR HET GOEDE DOEL

  Breekt uw klomp ook, de mijne wel. Komt daar een bankrover op de zevende dag verklaren dat hij het geld van de Cyprioten heeft gepakt , maar enkel ” voor de mensen” ! Een weldoener dus. Want mocht hij dat niet gedaan hebben moesten jij en ik , de rest van europese burgers, ervoor opdraaien. Ziezo, dat weten we nu ook weer. Liefdadigheid noemt een tjeef dat. En die tjeef met zijn patersmoel is niemand minder dan weldoener Van RAMPUY , collega van Barbarosso en die andere 40.000 rovers. De cyprioten hun spaargeld brengt afhankelijk van min of meer dan 100.000 euro dus 6 of 9.5% op. Nee zotteke niet voor de cypriotische burger. Voor de bende van rampuy. Niets in de zak, niets in de mouw, een nooit geziene goocheltruuk. Die breken binnen in de bank(en) zonder breekijzer ! Die leggen zonder boeh of bah beslag op alle rekeningen en ocus pocus, dinsdagmorgen, na de oogjes te hebben uitgewreven, staat de cyprioot met lede ogen op zijn nieuw bankcijfer te kijken.
  Heeft u er al een naam voor ? Ik nog niet, ik moet eerst even bekomen. Maar opgepast ! Dacht u dat het bij ons niet kan gebeuren ? Nee, gij zijt van het goe jaar hoor. Waarom denkt u dat men de laatste tijd zo driftig zocht naar hoeveel miljarden euro’s de belgen hebben gespaard op hun boekskes ? Wees er maar zeker van dat elk eurozone-land aan de beurt komt, naarmate die graaiers in Brussel het water naar de lippen voelen stijgen. Dan durft die smalle van Rhode nog met zijn stalen patersmoel komen beweren dat het voor het goede doel is.
  Eén goede raad voor het telaat is. Haal in zo snel mogelijk tempo uw euro’s van uw boekjes en deponneer het ‘ergens’ veilig in een kluis. Opbrengen doet het toch lang niet meer. Bovendien kunnen de graaiers er dan veel moeilijker aan. Want stel er u niets van voor. Zij volgen daarin de communisten: zij zullen het geld halen waar het zit. Met dat ene verschil : niet alleen bij de rijken zoals de communisten willen, ook bij de gewone spaarderkes. Die laatsten worden “slechts” 6%” afgeroomd! In de belziek zou dergelijke overval alvast tussen de 20 en de 25 miljard kunnen opleveren. Dus di rupo heeft een tip gekregen van zijn landgenoot van rAmpuy. “Sluit de banken voor een paar dagen..u hoeft niet ” te zoeken” die euro’s liggen voor het graaien. Doe zoals ik ! Het is voor een goed werk !” zegt pater hermanus. Het is tenslotte legale diefstal.
  O ja ! Zijn er nog simpele zielen die voor een eu-gezinde partij stemmen ? Halo NVA, mogen we hierop eens uw reactie verwachten ? Mogen onze spaarcentjes van u ook in de unie verdampen ? Laat u iets weten Bart ?
  Van zo’n goocheltruuk, daar staat David Copperfield nog eens van te kijken sie !
  Hoe die rijke maffiose russen zullen reageren zal me erg benieuwen.

 3. we zouden gewoon allemaal onze spaarcentkes van de banken moeten afhalen en renteloos in een kluis deponeren zodat we de banken en de eu
  aan hun lot over laten.
  nijn centjes verdwijnen morgen vooraleer de eu of dirupo er beslag op legt

Reacties zijn gesloten.